Logo Balieplus

Lente in de advocatuur!

9 maart 2015

Als de lente aanbreekt, verandert de natuur. Zo gaat het ook in de advocatuur. Nieuwkomers met innovatieve ideeën staan op en oudgedienden vinden zichzelf opnieuw uit. Al wat negatief is, wordt nu vanuit een positieve bril bekeken. Bedreigingen in de markt zijn gelijk ook kansen. Er staat een volgende generatie op om het roer in handen te nemen.

Het vorige seizoen was guur met veel berichten over verstorende elementen, toetreders van buiten af , robots die advocaten vervangen en prijzen die onder druk staan.

Hoewel de uitdagingen nog stevig zijn, zijn er veel voorbeelden die aangeven dat er een andere wind gaat waaien. De advocatuur innoveert wel degelijk. Niet ineens of als groep, maar via vele nieuwe initiatieven, impulsen van buitenaf en met juristen die bereid zijn de geijkte patronen te doorbreken.

Dat er lente is in de advocatuur, leid ik af uit de volgende waarnemingen:

  • Advocaten zijn zich steeds vaker bewust van het belang van duurzaam relatiemanagement. In het verleden was er bij veel kantoren niet alleen sprake van een grote onzichtbare omzetlekkage, het onderwerp was vaak zelfs een “no go area”. Keuze en focus zijn de toverwoorden van vandaag en morgen. De betalende klant is ook hier het grootste goed! De crm-systemen zijn er klaar voor. Het is een kwestie van discipline en prioriteit om er handig gebruik van te gaan maken. Inzicht in de groei van de omzet als aanvulling op inzicht in de kosten.
  • Niet alleen partners maar ook de medewerkers krijgen steeds vaker de vraag om een accountplan te maken en in een vroeg stadium van hun loopbaan aan hun netwerk te bouwen.
  • Steeds meer advocaten Bloggen en ontdekken Twitter. Zo wordt kennis en kunde commercieel uitgedragen en gedeeld.
  • Advocaten kiezen nieuwe vormen om samen te werken en oplossingen te bieden voor relaties (Het Blendle effect in de juridische wereld ). Soms naast het bestaande kantoor en soms verder dan alleen de juridische context. Recente voorbeelden zijn bijvoorbeeld  INCPLUS ,Mediation kamer Amsterdam en Liber Dock.
  • Legal Business Development is een vak. Bekend en erkend in het buitenland en nu steeds meer ook in Nederland onderdeel van integrale teams. Deze integrale teams zijn ook voorspeld op de Global Law Summit 2015 in Londen. Zie ook de top vijf kenmerken van succesvolle advocatenkantoren in 2015.
  •  Het hebben van een vertrouwde gesprekspartner voor directieleden, partners en medewerkers wordt steeds meer als zeer nuttig gezien omdat de generatie die aan het roer staat niet opgegroeid is met ondernemerschap en commercie als onlosmakelijk onderdeel van de kantoor strategie.

Julius Scholten
Law4ce

Julius Scholten

Julius Scholten is partner juridisch relatiemanagement bij Law4ce en volgt de ontwikkelingen in de juridische wereld op de voet. Julius werkt vanuit zijn onderneming Maatwerkcontact als executive businesscoach juridisch relatiemanagement voor Advocaten en Notarissen en hun teams.

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates