Logo Balieplus

Help ik moet naar een evenement, congres of netwerkborrel!

10 maart 2017

De drie meest simpele Netwerktips voor advocaten en notarissen!

De tijd van zaaien voor nieuwe relaties breekt weer aan! De stand van de advocatuur en notariaat is weer bekend dus niets houdt ons tegen. De markt trekt overigens ook aan en dat weten de concurrenten, alternatieve toetreders binnen de markt inmiddels ook. Hoog tijd om de weer eens naar buiten te kijken en contact te leggen met bestaande en nieuwe mogelijke relaties. Creativiteit, inzet en doorzettingsvermogen en ondernemerschap worden beloond!

Als ervaren organisator van netwerkbijeenkomsten (sinds 2004 oprichter Stichting www.icn-netwerk.nl) en evenementen (zoals de ronde tafels bij Law4ce zoals binnenkort bij www.lexpo.com/agenda ) en ook als frequent bezoeker van andere informatieve evenementen zie ik vaak onnodig veel schroom onder advocaten en notarissen om vreemden, genodigde gasten aan te spreken en spontaan een open gesprek te beginnen. Gemiste kansen om echte contacten aan te gaan en te verzilveren verdwijnen dan zonder te horen wat men van een bijeenkomst vond of met welke verwachtingen met op een netwerk, congres of evenement is afgekomen. Vitale informatie waarmee je veel kunt leren over je eigen bedrijfsvoering en soms ook een nieuwe opdracht kan krijgen van bestaande relaties.

Er wordt , zo weet ik, veel tijd, moeite en geld in het slagen van bijeenkomsten gestopt. De voorbereidingen, de organisatie en de dag zelf zijn heel spannend. Komt iedereen wel op tijd opdagen. En doet de apparatuur het? Is de dagvoorzitter er al en is het discussiepanel al gearriveerd? Als later de dag voorbij is, mooie foto’s op de website staan en op de sociale media het nog even doorgaat hoe leuk het was dan voelt iedereen zich meer dan tevreden en vaak ook heel opgelucht. Alles toch nog gelukt. Vaak wordt vergeten dat ook de dag erna je heel veel kan doen om je relaties te binden. De waarde , de kosteloze geleverde kennis en alle moeite die je investeert in een evenement, netwerk wil je op graag terugverdienen als organisator. Al was het maar in de vorm van een compliment van waardering. Maar soms moet je er ook een beetje om vragen. Net als het jongetje dat bij de slager een plakje worst krijgt aangeboden. Steevast vraagt dan de moeder en wat zeg je dan?  Ik zal hieronder mijn drie meest eenvoudige tips voor netwerken en evenementen geven en ze ook toelichten.

Drie simpele basisregels

Netwerken bestaat in de basis nog steeds uit drie heel simpele regels. Bereid je voor en blijf jezelf, vraag alleen om een visitekaartje bij oprechte interesse. En de meeste simpele van alle regels doe vooral wat je belooft en kom je gemaakte afspraken ook na.

Bereid je voor als je ergens naar toe gaat. Ga naar congressen evenementen en netwerkbijeenkomsten met een agenda en concrete doelstellingen! Stel deze eventueel met je collega’s vast om resultaten achteraf te meten. Bij de voorbereiding hoort ook in 2017 dat je visitekaartjes meeneemt en op een makkelijke plaats bij je hebt. Niet om te strooien maar om gericht uit te delen. Ik zie in de begindagen van mijn netwerk nog steeds die ene directeur van een bekende verzekeraar binnenkomen die gelijk binnen 3 minuten al zijn 50 visitekaartjes neerlegt op een lange dinertafel. De volgende dag werd hij door iedereen gebeld of hij nog wat wilde kopen van thermische dekens tot maatpakken. Het uitdelen van een kaartje kan soms ook een mooi moment zijn om even de aandacht te schenken aan wat de ander doet en hoe jij daar op in haakt. Stop dus het kaartje niet meteen weg maar kijk er even met aandacht naar. En ben je ze toch vergeten? Vraag dan om een kaartje zodat je kan reageren.

Check online en op sociale media

Kijk online wie er komen, check op de sociale media naar de sprekers, sponsoren, organisatoren , gasten en vraag eventueel deelnemerslijsten op. Vaak is men er niet op voorbereid maar wel bereid die te sturen. Attendeer ook potentiële relaties die je wilt ontmoeten dat je naar een bijeenkomst gaat en zet de sociale mediakanalen die bij jou passen daarbij gericht in. Vaak heel makkelijk om zo contact te leggen en te onderhouden. Op het evenement zelf kun je ook het onderscheid maken. Bijvoorbeeld door een klein presentje mee te nemen voor de organisator! Nog heel recent werd ik door een kantoor heel blij gemaakt met een Mighty Mug. Het gaat dan niet zozeer om wat er gegeven wordt maar hoe en vooral het attente  gebaar dat hiermee gemaakt wordt. Wil je meer dan alleen gast zijn en in de spotlight staan, bied je dan ook eens aan als spreker, panellid, deskundige. Je zult zien dat men dit op prijs stelt. Ook een hele mooie manier om ergens binnen een netwerk te komen!

Een gesprek aanknopen

Authenticiteit, jezelf blijven is niet voor iedereen even makkelijk. Dat varieert van wat doe ik aan tot hoe gedraag ik mij in een groep mensen waarbij ik niet weet wie je voor je hebt. Een eenvoudige manier om een gesprek aan te knopen is aanhaken bij de actualiteit gecombineerd met een open vraag. Zo stond ik bij een advocatenkantoor bij een kennisbijeenkomst en vertelde dat ik naar de VRPO serie de maatschap had gekeken. Ik vroeg mijn gesprekspartners wat ze hierin herkenden uit hun eigen praktijk. Zo ontstaat een leuke dialoog en kun je op zoek naar gemeenschappelijke pijlers. Het is niet altijd fijn om direct over je werk te praten want je weet niet of de gesprekspartner daar echt op zit te wachten. Als je weet wie je graag wil spreken moet je nog wel vaak even bedenken wat je wil vragen. En wil je echt iets weten of wil je liever je kennis delen. Let er op dat niet iedereen met dezelfde agenda rondloopt. Bedenk een originele vraag die aansluit op je elevatorpitch. Dat laatste is een onderschat onderwerp op menige bijeenkomst. Dat heeft natuurlijk alles te maken met presentatietechnieken en communicatieve vaardigheden. Gelukkig krijgt dat steeds meer aandacht in allerlei media en bieden kantoren medewerkers aan om hierbij gecoacht te worden.

De afronding van het gesprek

Het gesprek afronden is niet voor iedereen even makkelijk. Oefen daar is op met collega’s of vraag het eens aan een specialist. De stelregel om niet langer dan 3-5 minuten met iemand te praten en alvast over de schouder te kijken of er nog meer interessante personen rondlopen lap ik gewoonlijk aan mijn spreekwoordelijke laars. Zeker als je een klik hebt mag je gerust nog een door. Uiteraard is dat iets anders voor collega’s die alleen met elkaar op een kluitje staan en de gasten soms vergeten. Dat is natuurlijk uit den boze. Belangrijk is om mensen echt even aan te kijken en aan te geven wat je met het contact gaat doen. En als je belooft te bellen en een afspraak te maken de volgende dag doe het dan ook. Mijn stelregel is dat na elk evenement ik de volgende dag reageer. Ik nodig met een persoonlijke tekst uit om te linken en ik maak ook standaard de volgende dag ruimte in mijn agenda om alle informatie en contacten die ik heb opgedaan om te zetten in duurzame en waardevolle relaties.

En dan tot slot nog een paar bonustips:

  • Organiseer zelf ook bijeenkomsten met doelstellingen voor de korte en langer termijn
  • Volg de evenementenkalender binnen en buiten de branche
  • Luister naar de tips van de Business Developers in de organisatie.
  • Onderhoud je netwerk op elk moment!

Sinds de oprichting van mijn netwerk deel ik mijn ervaringen en help ik graag om dit soort evenementen beter te laten renderen. Ik treed ook nog met regelmaat op als 1e hulp bij het overwinnen van valse bescheidenheid en geef tips over effectief netwerken en leg dan ook graag de beginselen uit van zakelijke flirten! Kom anders eens buurten bij www.icn-netwerk.nl

En hoe moet het niet: Netwerkborrel from hell : Jiskefet’s vertolking op youtube.

Julius Scholten

mr. Julius Scholten is Business Creator & Coach voor Advocaten en Notarissen. Hij volgt de ontwikkelingen in de juridische wereld op de voet. Julius is oprichter van het ICN-netwerk en werkt vanuit zijn onderneming Maatwerkcontact als Business Creator & Coach voor Advocaten en Notarissen en hun teams.

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates