Het jaar 2018 is inmiddels alweer in volle gang. Lijstjes met goede voornemens zijn al weer oud nieuws. Twee januaristormen verder zijn er nog wel veel trending topics en agenda’s met kansen die nu voorbijkomen. Graag sluit ik mij hierbij aan met een aantal trending topics die mij in 2017 opvielen zeker ook in 2018 de ronde zullen doen.
Een trend die ik zie, is dat partners binnen de kantoren, als we het over groeivisie hebben, vooral ook zoeken naar strategische samenwerking gecombineerd met alternatieve dienstverlening en prijsvorming. Binnen maar ook buiten de branche. Om een gezonde groei te realiseren moet de bestaande groeivisie, als die er al is, toch vaak op de schop. De markt verandert constant en dat is eigenlijk de enige zekerheid die je als ondernemer, dat zou toch elke professional die in de markt wil blijven, moeten zijn, heeft.
Een kantoor in de regio is vaak niet voldoende om schaalgrote te bereiken. Satelliet-kantoren trekken meer nieuwe medewerkers en klanten en ogen vaak net even wat anders dan de gevestigde orde. Dit laatste zie je vooral terug in de communicatie op de websites van de vele nieuwkomers die afgelopen jaar gestart zijn. Nieuwe frisse start zonder “oude patronen”. Onder druk van, alternatieve, van buiten de branche komende aanbieders, moet de gehele juridische branche innoveren. Door een satellietkantoor in te richten, soms alleen nog als een representatief kantoor kan je een veilige incubatiekas bouwen en testen wat werkt en wat niet. De manier waarop deze samenwerkingen worden vormgegeven kan variëren.
Het kan niemand ontgaan dat we in een 24/7 online wereld leven waarbij het soms lijkt of we geen afstand kunnen doen van onze Ipad, mobiele telefoon of andere apparaten. Je struikelt over de berichten op LinkedIn en Twitter. We vergeten vaak dat we ook echte verbindingen moeten maken om ons netwerk te borgen. We leven in een netwerksamenleving waarbij veel afhangt van snelheid en alertheid om ergens op in te haken. De netwerken zijn met de komst van sociale media tegelijk zichtbaar maar een groot deel zit onder de waterspiegel en is niet zichtbaar als je er geen aandacht aan schenkt. Om effectief te netwerken met sociale media is meer verreist dan een goed profiel alleen en af en toe wat berichten verzenden. Onderscheidend zijn en blijven zijn twee verschillende dingen.Stel je voor als we iets zouden missen op sociale media. Focus en keuzes maken en consequent zijn is het advies. Heel recent heb ik een nog een advocaat ontdekt die niet op LinkedIn zit en toch een goed leven heeft. Een unicum! We zenden vaak graag uit op alle mediafronten tegelijk zonder echt te weten wat de impact is en hoe we ook kunnen converteren in echte contacten. In Engeland is Legal Futurist Chrissy Lightfoot schrijver van the Naked Lawyer ook de bedenker van ROAR dat staat voor Reach Out And Relate. Meer dan ooit relevant in hectische tijden. Lees meer over het Law4ce innovatienetwerk via Balieplus.
Interessant is het aantal partners dat ook nadenkt over de eigen toekomst en waarde wil creëren door een netwerk van professionals te bouwen en te onderhouden. Nadenken over hoe je waarde je opbouwt in een organisatie (en de verkoopbaarheid op termijn) en beseffen dat je ook een merkwaarde van de organisatie kan hebben waarmee je mogelijkheden hebt om een onderneming in bijvoorbeeld in franchisevorm snel te laten groeien. Ik denk dat hier wel meer partners van kantoren zo nu en dan over nadenken en ook een bijeenkomst willen bijwonen over dit onderwerp. Zie wat dat betreft ook het artikel van collega Timo Schrama over de waarde van je kantoor en wat dat betekent voor het partnerschap.
Niet alleen de grote kantoren houden zich bezig met vernieuwing. Opvallend is dat ook veel kleinere kantoren, in Nederland is dat de meerderheid, hier inmiddels echt wel van zijn doordrongen. Dat zie ik ook aan de bezoekers die de congressen en ronde innovatietafels over vernieuwing volgen. De bezoekers die ik en mijn collega’s tegenkomen zijn zowel advocaten afkomstig van de bekende grotere kantoren maar nichekantoren met een focus op vernieuwing laten zich steeds vaker zien. Verder zie ik ook juristen uit het notariaat en andere juridische dienstverleners zoals uit de accountancy opdagen. In 2018 is er weer vol op keuze in algemene en specifiek op onderwerpen en doelgroep gerichte congressen en vak-bijeenkomsten. 2018 wordt een spannend jaar voor zowel de advocatuur als ook voor het notariaat. Zie mijn blog bij Balieplus hierover in december 2017.
Steeds meer kantoren vinden het lastig om jonge mensen voor een langere periode te binden en te boeien. De wensen en verwachtingen over en weer lopen soms ver uiteen. Ik hoor vaak dat mijn generatiegenoten zich beklagen over de zogenoemde Millenials vaak ook digital natives genoemd. Dat ze andere wensen en dromen hebben over de toekomst. Partner worden is niet voor iedereen het hoogste ideaal. De sabbatical is nog steeds trending en wordt zelfs bij sommige kantoren in de voorwaarden opgenomen. Ik schrijf nog steeds want als vertegenwoordiger van de X generatie ging ik 16 jaar geleden na de verkoop van ons huis samen met mijn ega op wereldreis zonder te weten waar en wanneer we zouden eindigen. Dus een trend van alle tijden als je het mij vraagt. Grote vraag hierbij is hoe geef je leiding en stuur je op gedrag dat je graag wil zien? Ik voorzie hier nog een grote behoefte waar de markt vast ook in 2018 op in zal spelen. Meer over millennials.
Wat heeft een advocaat aan Legal Project Management? Dit onderwerp komt met stip komend jaar op 1 binnen en wint aan populariteit als onderwerp op diverse congressen en bij de innovatietafels. Wat hierbij zo interessant is dat de kantoren die hier goed op inspelen, flexibel zijn in prijsvorming op de lange duur niet alleen efficiënter werken maar duurzaam met hun klanten omspringen. En dat is pure winst. De communicatie en bemensing hierbij is van vitaal belang. Kun je niet goed inschatten hoe ver de opdracht reikt in het begin dat is verlies je deel. Meer hierover in de komende tijd bij ons en via Balieplus.
Natuurlijk kunnen we niet bijblijven zonder innovatie te omarmen en heb je geen toekomst als je hier niet voor openstaat. Zonder constante vernieuwing geen duurzaam succes. Blockchain, Bitcoin en de gevolgen en juridische kansen met Smart contracts daar zal nog veel over gezegd en geschreven worden. En zonder het onderwerp van GDPR / AVG te noemen zou deze column niet compleet zijn. Wij zullen zeker tot mei van dit jaar bijna elke dag hierover iets kunnen lezen en bijeenkomsten kunnen bijwonen. Waar liggen de grenzen en wat kan je wel en wat mag je niet langer doen. Vooral praktische vragen en oplossingen hieromtrent zijn waardevol. Je moet nu eenmaal goed omgaan met aan jouw toevertrouwde data. Wat een goede bijkomstigheid is dat met dit alles de roep om een goed relatiebeheer en vraagstukken over CRM weer actueel zijn en bij diverse aanbieders van juridische software wordt hier in 2018 extra aandacht aan besteed.
Wat wij hierbij vooral niet moeten vergeten dat de communicatie hierbij en de vraag wat heb ik er aan, en wat kan ik er mee bestaat uit mensenwerk. Dus het is niet zozeer om (ICT)systeem gaat maar een manier van denken en handelen die het verschil gaat maken. Onderwerpen als CMR (customer managed relations) , KYC (Know your customer) en Customer Engagement zijn helemaal van dit jaar. Goed nieuws wat mij betreft.
Julius Scholten
Advocaten & Notarissen Business Coach
partner bij Law4ce B.V.
sparringpartner voor kantoren die hun groeivisie willen realiseren.