Logo Balieplus

Pleit jij ook voor jezelf?

7 oktober 2021

Stress en burn-out in de advocatuur

Onderzoek laat zien dat stressgerelateerde klachten en burn-out al jaren een hoofdreden zijn voor uitval onder advocaten*. Dit is ook de ervaring van MentaVitalis, een onafhankelijke coachingsdienst, die onder meer wordt ingezet door Movir en Allianz.

Beroepsgerelateerde factoren die een risico vormen voor burn-out zijn een hoge werkdruk, prestatiedrang en een cultuur waarin fouten maken of ‘zwakte tonen’ geen optie lijkt. Ruimte voor je eigen doelen, wensen en verlangens kan hierdoor ondergeschikt raken. Als dit te lang duurt gaat dit ten koste van je werkplezier.

Advocaten die contact opnemen met MentaVitalis geven vaak aan dat ze het overzicht kwijt zijn en zich constant gejaagd voelen. Met als gevolg dat ze over hun eigen grenzen heen gaan en minder plezier ervaren in hun werk. De een schiet onder druk door in de controle en nog harder werken terwijl een ander uitstel- en/of vluchtgedrag vertoont. Ook kan stress leiden tot verlies van zelfvertrouwen en twijfel over de loopbaan.

Veel van bovengenoemde stressfactoren in de advocatuur hebben te maken met cultuur. Je hebt daar als individu niet altijd evenveel invloed op. Waar je wel invloed op hebt is de manier waarop je ermee omgaat.

Is stress altijd slecht?

Belangrijk is om momenten van stress en druk af te wisselen met rust en ontspanning. Stress is niet perse slecht, het helpt om op de toppen van je kunnen te presteren. Echter, wanneer stress langere tijd aanhoudt kan dit leiden tot vermoeidheid, overbelasting en uiteindelijk burn-out. Wanneer je eenmaal met een burn-out bent uitgevallen is de drempel om terug te keren vaak hoog.

Wanneer je stress ervaart is het moeilijk om te relativeren en overzicht te houden. Er ontstaat een tunnelvisie. Je creativiteit, concentratie en probleemoplossend vermogen nemen af. Je krijgt de neiging om nog harder te gaan rennen. Dit is nu juist net wat je niet moet doen.

Wanneer je stressklachten ervaart is even loskoppelen vaak veel effectiever. Wanneer je ontspant komen ook je creatieve vermogens weer op gang en blijkt een oplossing vaak minder moeilijk dan je dacht.

Wat kun je zelf doen om een burn-out te voorkomen?

De volgende vijf tips helpen je om je werk met plezier te blijven doen.

  • Stel prioriteiten. Wat is echt belangrijk? En wat kun je beter loslaten?
  • Durf grenzen te stellen.
  • Focus op één ding tegelijk.
  • Plan bewust tijd in voor ontspanning en plezier.
  • Zeg ook eens tegen jezelf: goed is goed genoeg.

Bespreek het

Wat ook helpt is je situatie bespreken met anderen. Wanneer je er in je eentje mee rondloopt neemt de interne druk steeds verder toe. Kom in beweging en neem iemand in vertrouwen.

Binnen de omgeving waarin je werkt is het niet altijd mogelijk of makkelijk om het gesprek aan te gaan. Bespreek het in dit geval eens met je partner, vrienden of een professionele coach. Dit geeft lucht en leidt vaak direct al tot nieuw perspectief.

Sparren met een professionele coach

De advocaten die contact opnemen met MentaVitalis zijn achteraf blij dat ze de stap gezet hebben. De coaches van MentaVitalis zijn ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in luisteren en in het helder krijgen van ‘het probleem achter het probleem’.

In coaching draait het om jou. Door aandacht te geven aan jezelf, je eigen ontwikkeling en aan dat wat jij nodig hebt, vergroot je je veerkracht en de energie. Samen met de coach bedenk je oplossingen die aansluiten bij jou als persoon en je situatie. Er ontstaat weer rust in je hoofd en je lijf. Hierdoor ben je beter uitgerust om met stressvolle en veeleisende situaties om te gaan.

Altijd vertrouwelijk

Hoewel coaching een slimme investering is om je vak duurzaam en met plezier te blijven uitoefenen, merken we dat het voor sommige advocaten toch een drempel is om contact op te nemen. Soms wordt het onterecht ervaren als falen, of men maakt zich zorgen om de gevolgen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die gevolgen zijn er niet. We delen geen gegevens met onze opdrachtgevers over wie er contact opneemt. Alles wat je met de coaches van MentaVitalis bespreekt is vertrouwelijk.

Eenmaal over de drempel heen ervaren de meeste advocaten coaching als een fijne en waardevolle manier om met jezelf en je ontwikkeling bezig te zijn.

MentaVitalis specialist in coaching

MentaVitalis heeft ruim vijftien jaar ervaring in de coaching van hoogopgeleide professionals, waaronder advocaten, huisartsen, medisch specialisten en ondernemers. Hiervoor beschikken we over een landelijk dekkend netwerk van professionele coaches.

Coaching is bewezen effectief in het voorkomen van uitval. Voor advocaten met een AOV bij Movir of Allianz is coaching door MentaVitalis dan ook kosteloos voor zes tot acht uur per kalenderjaar. Heb je die verzekering niet, maar ben je wel lid van Balieplus, dan krijg je korting op ons uurtarief.

MentaVitalis staat 24/7 voor je klaar via mail, telefoon (T 088 22 44 668) en chat op www.mentavitalis.nl. Neem vandaag nog contact op en ervaar wat de kracht van aandacht voor jou kan doen.

Pleit jij ook voor jezelf?

Door: Anniek Bello en Carla Geenen

Mentavitalis
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates