Logo Balieplus

Wat wordt de volgende stap in jouw carrière?

12 oktober 2021

Loopbaancoaching helpt je op weg

Misschien herken je het. De momenten waarop je nadenkt over je werk, carrière en over je toekomstperspectief. Wil je een volgende stap maken? Of is er vanuit jouw omgeving de noodzaak voor verandering? Hoe ga je hiermee om en hoe kan (loopbaan)coaching jou hierbij helpen?

We spraken hierover met Imke Blatter van Dialogue. Als coach en trainer richt Imke zich op het begeleiden van mensen werkzaam in de advocatuur en het juridische vakgebied. We vroegen haar waarom mensen starten met loopbaancoaching, wat dit inhoudt en wat het deelnemers oplevert.

‘Er moet iets anders’

Hoewel de aanleiding van een coachingstraject erg kan variëren, is er vaak het gevoel dat er iets anders moet. Een aantal vragen die vaak voorkomen zijn:

Ik ben toe aan doorontwikkeling

Het kan zijn dat je toe bent aan een volgende stap in je carrière. Dat je de wens hebt om zelf door te ontwikkelen maar nog niet precies weet hoe je hier invulling aan wilt geven. Misschien komt er iets nieuws op je pad, al dan niet binnen de branche of wil je een andere invulling geven aan jouw rol. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat die, naast zijn normale werkzaamheden een rol in het onderwijs gaat vervullen.

Ik wil beter om leren gaan met druk

Een veel gehoorde wens is om beter om te leren gaan met druk. Hoe hou je de grip op het werk als de werkdruk groeit. Hoe zorg je dat er voldoende ruimte is om af te schakelen en te ontspannen.

Ik heb feedback gehad waar ik iets mee wil

Het komt ook geregeld voor dat er naar aanleiding van een beoordeling of persoonlijk ontwikkelingsgesprek een concrete ondersteuningsvraag komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opdracht om een actieve rol spelen in de eigen acquisitie.

Hoe helpt coaching hierbij?

Coaching helpt met het helder krijgen van de veranderwens. Wat wil je nou echt en hoe maak je dit concreet. Daarnaast helpt coaching deze veranderwens realistisch en uitvoerbaar te maken. Bijvoorbeeld in de vorm van een concreet plan van aanpak. Zo kan coaching onder andere helpen met:

Focus op wat haalbaar is

Niet alles is maakbaar en te plannen. Coaching helpt je hier bewust van te worden en te richten op wat je wel kunt beïnvloeden, dit concreet te maken en hieraan te werken.

Zelfreflectie

Coaching is een vorm van zelfreflectie. Het helpt je om op een zo objectief mogelijke manier naar jezelf te kijken. Hiermee word je bewust van je sterke kanten en punten waarop je kunt groeien.

Biedt een moment om stil te staan

In een hectische werkomgeving is het niet vanzelfsprekend om de tijd te nemen om stil te staan bij jezelf, je eigen ontwikkeling en doelen. Coaching is een concrete manier om hier structureel tijd voor te nemen.

Uiteindelijk resultaat: werkplezier vergroten

In het bijzonder voor loopbaancoaching geldt dat coaching je kan helpen het werkplezier te vergroten. Door inzicht te krijgen in wat je echt wilt, te bepalen wat haalbaar is en hier concreet aan te werken.

Impact van corona

Door corona en het vele thuiswerken zijn veel mensen de afgelopen periode veel meer op zichzelf aangewezen. In het uitvoeren van werkzaamheden, het vinden van oplossingen maar ook in het omgaan met tegenslag. Ook dit heeft effect op invulling van coaching.

Corona heeft op ieder persoon andere impact gehad
Iedereen heeft de afgelopen periode met dezelfde crisis te maken gehad. Met als gevolg verplicht thuiswerken, thuisonderwijs en andere maatregelen. Toch is de impact die dit had en nog kan hebben op ieder persoon verschillend. Denk bijvoorbeeld aan verschillende gezinssituaties. Daarnaast gaat ook ieder mens anders om met dit soort opgaves. We merken hierdoor dat de afgelopen periode op ieder persoon andere impact had. Ondersteuning in de vorm van coaching helpt een goede en duurzame werkwijze te vinden binnen deze veranderde vorm van werken.

Grote impact op startende advocaten
Met name startende advocaten hebben de afgelopen periode de mogelijkheid gemist om mee te kunnen kijken met hun meer ervaren collega’s. Naast de vakinhoudelijke impact, missen startende advocaten ook de mogelijkheid om ‘de kunst van het vak’ af te kijken. Als leidinggevende of ervaren collega is het belangrijk om hierbij stil te staan en hier aandacht aan te geven.

Veranderde vorm van werken als team
Corona heeft veel impact gehad op de mogelijkheid om te werken als team. Het grip houden op elkaar en het functioneren als team. Met name voor leidinggevenden ligt er een grote uitdaging om hier op de juiste wijze mee om te gaan. Ook nu het samen werken weer meer mogelijk is. De verwachting is dat meer thuis werken en online vergaderen structureel onderdeel zal blijven van onze werkwijze. Het is belangrijk om hier als persoon, als team en als leidinggevende bewust van te zijn en met elkaar invulling aan te geven.

Persoonlijke klik

Ben je benieuwd of coaching ook iets voor jou is? Dialogue biedt verschillende vormen van coaching en we helpen je graag de best passende coach voor jou te vinden. Vraag eens een kennismakingsgesprek aan en kijk of je een goede persoonlijke klik hebt met de coach. Juist bij zoiets persoonlijks als coaching is een goede persoonlijke klik onmisbaar!

Meer weten over loopbaancoaching?

Lees meer over loopbaancoaching, of andere vormen van coaching op de website van Dialogue. Als Balieplus-lid kan je gebruik maken van 10% korting op het aanbod van Dialogue. Lees meer over het Balieplusvoordeel

Dialogue, Imke Blatter, Loopbaancoach

Dit artikel is geschreven met hulp van Imke Blatter, loopbaancoach bij Dialogue.

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

Dialogue
Persoonlijke ontwikkeling

Kyden

Trainingen, mediation, coaching en intervisie, speciaal voor de juridische professional bij Kyden met 10% korting.

MentaVitalis
Persoonlijke ontwikkeling

Coaching als secundaire arbeids-voorwaarde voor iedereen

“De kracht van tijdige professionele aandacht is het verschil tussen stranden of stralen”

Mentavitalis