Phishing is één van de grootste bedreigingen voor je data. Moeilijk te herkennen, en de gevolgen kunnen desastreus zijn. Toch kun je met je collega’s relatief eenvoudig phishing voorkomen. We lichten een aantal quick wins uit waarmee het risico op schade door deze ellende een stuk kleiner wordt.
Wat is phishing precies?
De letterlijke betekenis van phishing is het ‘hengelen’ naar privacygevoelige gegevens. Vaak gebeurt dat via nep-e-mails waarbij de huisstijl, van bijvoorbeeld banken, is gekopieerd. In die mails wordt vaak gevraagd een bijlage te openen, financiële gegevens te delen of op een link te klikken. Vervolgens gaan kwaadwillenden met jouw gegevens aan de haal. Dat kan leiden tot forse financiële schade en zelfs identiteitsfraude. Met deze tips voorkom je dat:
Train je collega’s Phishing is met name gevaarlijk omdat collega’s het simpelweg niet als cybercrime herkennen. Belangrijk om te weten is dat banken nooit per e-mail om financiële gegevens zullen vragen. Ontvang je een twijfelachtige mail, check dan de afzender. Het e-mailadres van de verzender zegt vaak genoeg. Ook spelfouten zijn geen zeldzaamheid in phishing-mails. Blijf je twijfelen? Verwijder de mail en breng je IT-beheerder op de hoogte. Phishing voorkomen is beter dan genezen, wij ondersteunen je graag met een training of workshop!
Maak gebruik van de juiste securitytools Trainingen zijn superbelangrijk, maar technische maatregelen evenzeer. Een goed voorbeeld daarvan is Advanced Threat Protection (ATP), een securitytool binnen Microsoft 365. Hiermee kun je allerlei maatregelen treffen om je e-mail en internet supersterk te beveiligen. En dat niet alleen; ATP blijft up-to-date omdat het zichzelf leert nieuwe dreigingen te herkennen op basis van wereldwijde gebruikersgegevens. Handig, want zo blijf jij gewoon goed beveiligd.
Update je security regelmatig Ook het updaten van je security is superbelangrijk om het risico op phishing te verlagen. Updates dichten immers kwetsbaarheden in je tools, waardoor dreigingen minder kans hebben om schade aan te richten. Is er een update beschikbaar, rol deze dan meteen uit. Hoe sneller je dit doet, hoe minder risico je loopt. Wil je liever dat dit geautomatiseerd gebeurt op jouw werkstations, servers en firewalls, met werkplekbeheer zorg je ervoor dat je geen update mist!
Ga voor sterke wachtwoorden Het is eigenlijk onbegrijpelijk, maar wachtwoorden zoals ‘123456’ worden nog steeds veel gebruikt. Het zijn regelrechte uitnodigingen voor cybercriminelen om eens lekker in je data rond te neuzen. Beveilig iedere dienst daarom met een apart en supersterk wachtwoord. Hoe langer je wachtwoord en hoe meer speciale karakters, hoe moeilijker het te kraken is. Zo maak je het cybercriminelen een stuk lastiger. Multi factor authenticatie kan ook een perfecte aanvulling zijn om inloggen een stuk veiliger te maken.
Ook gewoon altijd veilig aan de slag?
Wil je meer weten over hoe je je cloudwerkplekken veiliger maakt? Wij regelen dat voor je. Dat doen we niet met one-size-fits-all-oplossingen, maar met persoonlijk advies op maat. Bel ons voor een afspraak op 088-088 43 00 of neem contact met ons op!