Logo Balieplus

Geef voorrang aan slaap

18 maart 2022

Het is soms best een opgave om een goede balans te houden tussen je werk en privé leven. Tegemoet komen aan verzoeken van collega’s en het gezin, het nieuws volgen, sporten, mantelzorg en het liefst ook nog goed voorbereid die werkbespreking in gaan. Je bent misschien al gauw geneigd ’s avonds door te werken en te veel op je slaap te bezuinigen.

Verstil en ontspan in de avond

Naast het blauwe licht in de avond werkt ook de overprikkeling van het brein door je smartphone als stoorzender om goed te slapen. Onze e-mails en appjes die onze aandacht vragen, typen, scrollen en informatie verwerken, houdt het brein in een alerte stand. En deze stand belemmert de mogelijkheid om af te schakelen en te reflecteren op de dag. Het is juist de verstilling en ontspanning die een herstellende slaap kan bevorderen.

Beter in je vel en energiek

Dat onze productiviteit afneemt en je minder focus hebt bij onvoldoende slaap zal niemand verbazen. In de nacht wordt o.a. een menselijk groeihormoon aangemaakt, belangrijk voor het lichamelijk herstel. Maar ook is ons brein tijdens de slaap actief bezig om wat overdag geleerd is, op te slaan en te verwerken.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap je nodig hebt om je fit en uitgerust te voelen, verschilt van persoon tot persoon. En met het ouder worden slapen veel mensen sowieso minder (vast). Het is niet alleen het aantal uur dat je slaapt, ook de kwaliteit van je slaap bepaalt hoe uitgerust je wakker wordt. Tijdens een goede nachtrust worden de hersenen als een soort computer opgeschoond en worden afvalstoffen afgevoerd. Je immuunsysteem krijgt een boost, en indrukken en ervaringen van de dag worden verwerkt. In de ochtend voel je je verkwikt en ben je beter bestand tegen de uitdagingen van het leven.

Soms slaap je gedurende een korte periode minder goed, of voel je je overdag wat slaperig. Dat komt bij iedereen wel eens voor en gaat meestal vanzelf over. Je hoeft je er dus niet meteen zorgen over te maken.

Dus vooral niet krampachtig met slaap bezig zijn?

Precies! Te veel willen sturen en de controle willen hebben op je slaap werkt juist averechts. In slaap vallen is bij uitstek iets wat samengaat met loslaten. Het helpt mogelijk wel om je te realiseren dat slaap een 24-uurs gebeuren is. En dat betekent dat je doen en laten overdag invloed heeft op je nachtrust. Wanneer je veel stress hebt of voortdurend in de hoogste versnelling staat, is het lastig om ‘s nachts terug te schakelen. Als je minder goed slaapt ligt mogelijk een deel van de oplossing bij het inbouwen van rustmomenten en het aanpakken van stressoren overdag.

Tips die slaapbevorderend kunnen werken

Zorg voor voldoende daglicht

Daglicht en beweging bevorderen de slaap. Kan je op de fiets naar het werk? Buiten sporten of een fijne lunchwandeling is ook een goed idee. Maar gewoon 5 minuten van het zonnetje genieten helpt ook al.

Bouw je dag af

Je dag afbouwen helpt om in een meer ontspannen modus te raken. Kijk even terug op je dag. Wat heb je allemaal wel gedaan? Die criticus in ons is soms zo geneigd om te kijken naar waar we niet aan toegekomen zijn. En probeer vaker los te komen van die telefoon in de avond. Hol dus niet door, totdat je je bed in ploft.

Schrijf gedachten op

Leg een schriftje naast je bed neer. Mocht je moeite hebben met slapen vanwege (storende) gedachten, schrijf ze dan van je af. Geen lappen tekst, maar wat steekwoorden. Spreek met jezelf af dat je er pas de volgende ochtend verder over nadenkt. Het is goed om te weten dat je ‘s nachts niet je volledige brein benut, waardoor je minder goed in staat bent om te relativeren en creatieve oplossingen te bedenken. Laat de situatie voor wat het is en kijk er de dag erna met een frisse blik naar.

Slaapritme

Sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend!

Wat kan coaching betekenen als je minder goed slaapt?

Door coaching kun je ruimte creëren in je onderliggende overtuigingen en in het aanpakken van stressoren. Ook ga je praktisch kijken wat je anders kunt doen om beter te slapen. Schroom dus niet om contact op te nemen.

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken. Onze ervaren telefooncounselors staan 24/7 voor je klaar om je te ondersteunen. Bel 088-2244668 of plan online een afspraak.

Pleit jij ook voor jezelf?

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken. Onze ervaren telefooncounselors staan 24/7 voor je klaar om je te ondersteunen. Bel 088-2244668 of plan online een afspraak.

Mentavitalis
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

MentaVitalis
Persoonlijke ontwikkeling

Coaching als secundaire arbeids-voorwaarde voor iedereen

“De kracht van tijdige professionele aandacht is het verschil tussen stranden of stralen”

Mentavitalis
Dialogue
Persoonlijke ontwikkeling

Kyden

Trainingen, mediation, coaching en intervisie, speciaal voor de juridische professional bij Kyden met 10% korting.

Verzekeringen

AOV

Zorg voor inkomen wanneer u dat zelf niet meer kunt door ziekte of een ongeval.

a.s.r.
WGA WIA
Kantoorgerelateerd

Arbo Verzuim-abonnementen

Gezond ondernemen. Daar zijn we voor.

ArboNed