Logo Balieplus

Hoe verandert uw zorgverzekering in 2023

28 september 2022

Op Prinsjesdag worden altijd een aantal belangrijke wijzigingen bekendgemaakt rond de zorgverzekering. Wat gebeurt er volgend jaar met het eigen risico? Gaat de premie weer omhoog? Komen er wijzigingen in de dekking? We zetten het voor u op een rij. 

Collectief verzekerd via stichting, vereniging of werkgever? 

Bent u collectief verzekerd voor zorg via een stichting, vereniging of een werkgever? Dan verandert er iets voor u.

  • De collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt per 2023.
  • Dit geldt niet voor de korting op aanvullende verzekeringen. Die blijft bestaan.
    Bij de Balieplus-partners bedragen deze premiekortingen 10% bij VGZ, 15% bij asr en tot 25% bij Nationale Nederlanden
  • Naast een korting op de premie van aanvullende verzekeringen biedt een collectieve zorgverzekering meer voordelen. Zo kunt u vaak gebruik maken van hogere of meer vergoedingen en heeft u toegang tot programma’s en trainingen om te werken aan uw gezondheid en vitaliteit.
  • Dit is een belangrijk voordeel van collectieve zorgverzekeringen.

Zodra de verzekeraars de premies, voorwaarden en voordelen bekend hebben gemaakt zullen we hierover op deze site publiceren.

Eigen risico blijft gelijk in 2023 

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering is het bedrag dat u maximaal bijdraagt voor zorg die onder de dekking van de basisverzekering valt. Hieronder vallen bijvoorbeeld bepaalde kosten van een behandeling door een medisch specialist of een voorgeschreven medicijn door de huisarts. Maar ook de kosten van een ziekenhuisopname vallen onder het eigen risico. 

Het kabinet heeft besloten om ook voor 2023 het verplichte eigen risico niet te verhogen. Het verplichte (minimale) eigen risico voor volwassenen vanaf 18 jaar blijft dus € 385 per jaar. U kunt zelf eventueel voor een vrijwillig hoger eigen risico kiezen, tot maximaal € 885 per jaar. Als u dat doet, ziet u dat terug in de (lagere) premie voor uw basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat u dan met hogere kosten te maken kunt krijgen als u bijvoorbeeld een behandeling moet ondergaan of in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ook voor de jaren 2024 en 2025 blijft het verplichte eigen risico € 385 per jaar.

De zorgpremie stijgt ook volgend jaar 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verwacht dat de premie in 2023 met € 135 op jaarbasis zal stijgen. Dit is dus ongeveer € 11 meer per maand. Dat de premie stijgt, is geen verrassing. Dit heeft te maken met de nog steeds stijgende zorgkosten. Daarnaast spelen ook de gevolgen van de coronacrisis een belangrijke rol. In zowel 2021 als in 2022 is reguliere zorg uitgesteld wat, samen met andere gevolgen, heeft geleid tot toenemende klachten. Er wordt hard gewerkt aan het inhalen van deze zorg.

Verder is de dekking van de basisverzekering – gedurende de pandemie – uitgebreid tot augustus 2023 met paramedische herstelzorg voor coronapatiënten. De overheid maakt een inschatting van de zorgpremie per 2023, maar uiteindelijk zijn het de individuele zorgverzekeraars zelf die de hoogte van de zorgpremie vaststellen. Zij hebben tot uiterlijk 12 november 2022 de tijd om hun premie voor 2023 bekend te maken.

Aanpassingen in de inkomensafhankelijke bijdrage 

Ook via de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt u mee aan de zorgverzekering. Voor de meeste mensen gebeurt dit via de werkgever of uitkeringsinstantie. Hoe hoger uw inkomen, des te hoger uw bijdrage is. De inkomensafhankelijke bijdrage is er in twee varianten, het reguliere en verlaagde tarief. Het reguliere tarief daalt per 2023 naar 6,68%. Het verlaagde tarief van de inkomensafhankelijke bijdrage daalt ook licht, naar 5,43%. 

Basisverzekering verplicht  

Wist u dat de basisverzekering de enige verplichte verzekering in Nederland is voor iedereen vanaf 18 jaar? De inhoud ervan bepaald de overheid; de individuele verzekeraar heeft daar geen invloed op. Op deze manier zorgt de overheid ervoor dat iedere Nederlander in ieder geval toegang heeft tot dezelfde basiszorg door onder andere de huisarts en het ziekenhuis. Dit wordt ook wel de medisch noodzakelijke zorg genoemd.  

zorgverzekering nationale nederlanden vgz
Aon
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

zorgverzekering nationale nederlanden vgz
Verzekeringen

Zorgverzekering Nationale Nederlanden

Met de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering kies je jouw zorgverlener. Je hebt een complete basisverzekering, extra services en een aanvullende verzekering die bij je past.

Nationale Nederlanden
zorgverzekering nationale nederlanden vgz
Verzekeringen

Zorgverzekering VGZ

Bij VGZ bieden we meer dan alleen een goede zorgverzekering. Zo kijken we samen waar u sneller behandeld kunt worden. En betalen we uw declaraties razendsnel uit.

VGZ
zorgverzekering nationale nederlanden vgz
Verzekeringen

Doorgaan-verzekering voor ondernemers van a.s.r.

Een unieke combinatie tussen uw AOV en de zorgverzekering!

a.s.r.
Verzekeringen

AOV

Zorg voor inkomen wanneer u dat zelf niet meer kunt door ziekte of een ongeval.

a.s.r.