Logo Balieplus

Aan de slag met de belastingaangifte 2022?

9 maart 2023

We hebben een aantal praktische tips voor je verzameld.

Vanaf 1 maart 2023 kan je de belastingaangifte over 2022 indienen bij de belastingdienst. Hoewel het doen van aangifte, dankzij vooraf ingevulde gegevens steeds eenvoudiger wordt geven we je graag een aantal tips en aandachtspunten om tijdens de aangifte op te letten.

Doe op tijd aangifte

Vanwege corona was het de afgelopen jaren mogelijk bijzonder uitstel te krijgen voor het invullen van de belastingaangifte. Voor de aangifte van 2022 geldt er geen bijzondere uitstelregeling. Doe dus voor 1 mei 2023 aangifte. Is dat niet mogelijk, vraag dan voor 1 mei 2023 uitstel aan tot 1 september 2023.

Controleer aftrekposten

Aftrekposten kan je gebruiken als er bepaalde kosten zijn gemaakt. Deze kosten kunnen (deels) van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. Welke kosten aftrekbaar zijn variëren regelmatig. Zo is het met ingang van 1 januari 2022, met de introductie van het STAP-budget, niet meer mogelijk om studiekosten en andere scholingskosten af te trekken.
Bekijk de mogelijke aftrekbare posten op de site van de belastingdienst:

WOZ en hypotheek

In 2022 is er veel gebeurd op de woningmarkt, de huisprijzen stegen flink en er is flink geïnvesteerd in verduurzamingsmaatregelen. Tegelijk speelde corona nog, wat in sommige gevallen tot betaalpauze bij hypotheek heeft kunnen leiden.
Let in de volgende gevallen extra op tijdens het doen van de belastingaangifte:

Protest WOZ-waarde

In het bezit van een koopwoning en is er protest ingediend tegen een te hoge WOZ-waarde? Dan kan het zijn dat deze waarde niet (goed) ingevuld staat bij de voorlopige gegevens.

Aanpassing hypotheek

Is er een aanpassing geweest aan de hypotheek, of is er een extra hypotheek afgesloten? Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van verduurzaming aan de woning? Dan zijn de extra afsluitkosten mogelijk aftrekbaar:
Meer informatie over insluitingen

Betaalpauze hypotheek

Is er een betaalpauze geweest voor de hypotheek, bijvoorbeeld als gevolg van corona. Dan is er mogelijk minder hypotheekrente aftrekbaar dan verwacht en vooraf ingevuld.

Vermogensbelasting

Ben je in het bezit van spaargeld en heb je hier de afgelopen jaren belasting over betaald, of moet je hier voor 2022 belasting over betalen? Let dan op!

De oorspronkelijke berekening van deze ‘spaartax’ of vermogensbelasting is door de Hoge Raad in december 2021 afgekeurd.

Deze uitspraak heeft invloed op de aangiftes vanaf het jaar 2017. Lees het artikel op de website van de consumentenbond voor een uitgebreide toelichting: https://www.consumentenbond.nl/belastingaangifte/zelf-aangifte-doen/vermogensbelasting

Of bekijk de berekening op de website van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/box-3/content/nieuwe-berekening-box-3-inkomen

Meer tips voor het doen van belastingaangifte

Ben je op zoek naar meer tips voor het invullen van je persoonlijke IB-aangifte? Dan hebben we de volgende leestips:

Hier moet je op letten bij je belastingaangifte dit jaar volgens RTL nieuws.

Bijzonderheden voor ondernemers

Met ingang van 1 januari 2022 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd in de inkomstenbelasting die voor ondernemers relevant zijn:

  • Bijtelling privégebruik auto, fiets en eigen woning
  • Investeringsaftrek
  • Ondernemersaftrek
  • Mkb-winstvrijstelling
  • Oudedagreserve
  • Extra lijfrentepremieaftrek bij stakende ondernemers
  • Coronacrisis: bijzondere omstandigheden voor herinvesteringsreserve

Meer tips voor de aangifte voor ondernemers:

IB-onderneming of BV-structuur?

De afgelopen jaren vinden er steeds wijzigingen plaats in de tarieven voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Dit heeft voor jou als (zelfstandig) ondernemer gevolgen. In de inkomstenbelasting wordt de zelfstandigenaftrek steeds verder afgebouwd en zijn ook de tarieven waartegen ondernemersfaciliteiten aftrekbaar zijn versoberd. Wanneer u onderneemt vanuit een eenmanszaak of als firmant van een VOF, dan kan het (mede) vanuit fiscaal oogpunt aantrekkelijk zijn om de onderneming in te brengen in een BV-structuur.

Benieuwd of dit ook geldt in jouw situatie? Balieplus-partner Visser en Visser onderzoekt dit graag met jou.

Voor meer informatie en advies:
Dirk Verheul
M 06-19927139
E djverheul@visser-visser.nl

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates