Logo Balieplus

De waarde van cultuur

9 maart 2023

‘Culture eats strategy for breakfast’, hoor je wel eens zeggen. En terecht: bedrijven die er in slagen hun bedrijfsdoel concreet door te vertalen naar een sterke bedrijfscultuur plukken daar zakelijk de vruchten van.

Niet alleen staan bedrijven met een sterke cultuur er sterker voor op de arbeidsmarkt, ze ontwikkelen zich ook sneller, zijn productiever en weten talent beter aan zich te binden.
Goede reden voor een aantal kantoren om eind februari bijeen te komen en te horen hoe De Roos Advocaten (in samenwerking met SUMM) haar cultuur definieerde en steeds verder uitbouwt.

Naar aanleiding van deze inspirerende sessie had Balieplus een kort interview met Joni Uhlenbeck (CEO De Roos Advocaten) en Bart ter Steeg (oprichter SUMM).

Waarom zou je als kantoor inzetten op cultuur?

Bart ter Steege: ‘De voordelen van een sterke cultuur zijn talrijk. Dat geldt eigenlijk voor elk type bedrijf, maar specifiek voor advocaten geldt dat je bedrijfsmodel in grote mate samenhangt met je vermogen om talent aan te trekken en op te leiden. En dus om mensen voor een langere tijd aan je te binden en een echt team te smeden. Cultuur speelt daar een grote rol in.

In de praktijk zie ik specifiek bij advocatenkantoren 2 aanleidingen om echt aan de slag te gaan met hun cultuur. De eerste aanleiding is dat sommige kantoren snel groeien en willen zorgen dat hun eigen DNA en identiteit behouden blijft terwijl het team groeit of er nieuwe vestigingen bij komen. Een andere aanleiding specifiek bij advocatenkantoren is dat er geregeld 2 kantoren samengaan. Ook dit is bij uitstek een moment om echt na te denken wie je als bedrijf wilt zijn en hoe daar samen naartoe te werken’

Wat was voor De Roos Advocaten de aanleiding om in te zetten op cultuur?

Joni Uhlenbeck: ‘Vanaf onze start hebben wij cultuur gezien als één van de belangrijkste ingrediënten van ons zakelijk succes. Als je cultuur aansluit bij je bedrijfsmissie, dan heb je iedereen mee om deze missie te volbrengen. In het begin gaat dit redelijk vanzelf. Maar ons team groeit snel en dus vonden we het een jaar geleden tijd om onze culturele waarden expliciet te maken en te verwoorden. En dus hebben we ons bij het definiëren van onze cultuur laten leiden door onze missie als bedrijf.

Als De Roos Advocaten richten we ons op cliënten die in de innovatieve hoek bezig zijn, vaak scale-ups met een sterk tech-dna of gericht op het maken van positieve maatschappelijke impact. Voor dat type bedrijf willen wij de beste partner zijn. We zien dat het hebben van een sterke interne cultuur van innovatie, betrokkenheid, constructief denken en niet-hiërarchische samenwerking ons helpt de denk- en werkwijze van onze cliënten te matchen.

Daarnaast zie je ook dat Cultuur ons helpt ons te onderscheiden als werkgever: juridisch talent is schaars en hecht steeds meer waarde aan een werkplek waar ze ook echt onderdeel kunnen zijn van een gedeelde cultuur en een gezamenlijke missie. Duidelijk kunnen laten zien dat we ons inspannen onze waarden ook echt waar te maken geeft ons een hoop geloofwaardigheid naar mogelijke kandidaten. En het zorgt ook voor een veilige werkcultuur, waar duidelijk is welke gedragingen gewenst en welke niet gewenst zijn’.

Je Culturele waarden opschrijven is één ding. Maar hoe zorg je dat je het ook echt in de praktijk brengt?

Bart ter Steege: ‘Je ziet inderdaad dat veel bedrijven mooie woorden aan de muur hebben hangen maar dat de praktijk toch anders is. Cultuur is de som van het gedrag. En dus is de aanpak van SUMM is er volledig opgericht het gat tussen woorden en dagelijks gedrag te overbruggen. Dat doen we door onze opdrachtgevers niet alleen te helpen hun culturele waarden zo concreet mogelijk te formuleren. Maar ook door ze in staat te stellen hun waarden toe te passen in onder meer hun onboarding van nieuwe collega’s, in hun functieprofielen en groeipaden en in hoe collega’s elkaar voorzien van feedback. Hoe je het went of keert: je cultuur is van de groep. Dus om actief met je cultuur aan de slag te gaan zal je altijd je hele team moeten betrekken’.

Wat zijn bij De Roos Advocaten tot nu toe de ervaringen met de SUMM-methodiek?

Joni Uhlenbeck: ‘Het is mooi om te zien wat het gebruik van SUMM heeft gedaan met hoe we elkaar feedback geven op basis van onze culturele waarden. In alle teams nemen mensen echt de tijd om te reflecteren en elkaar input te geven op hun persoonlijke ontwikkeling. Hiërarchische verhoudingen vallen hierin zo goed als weg. Voorbeeld: onlangs kreeg ik behoorlijk directe feedback van een vrij nieuwe collega, een eerstejaars advocaat-stagiair. Daar had ik heel veel aan. Dat is precies zoals het moet zijn!

Ik ben er absoluut zeker van dat het hebben van een sterk en duidelijk manifest mensen uitnodigt om direct tegen elkaar te zijn. En het SUMM-platform maakt het gemakkelijk om al deze input te verzamelen en te structureren, wat erg nuttig is voor ons allemaal.

Verder helpt het in het selecteren en onboarden van nieuwe collega’s’.

Welke tips kan je delen met andere advocatenkantoren?

Joni Uhlenbeck: Je cultuur is een levend iets, dus wees niet bang om je Cultureel Manifest gaandeweg te ontwikkelen en aan te passen. Nu we de SUMM-methode ruim een ​​jaar gebruiken, merken we dat sommige delen van ons Manifest duidelijker verwoord kunnen worden of met scherpere voorbeelden ondersteund kunnen worden. Wat ik erg leuk vind, is dat we door het SUMM-platform te gebruiken kunnen leren van hoe onze cultuur het doet en wat er beter kan. Om zo nog meer bij te dragen aan onze missie. We hebben altijd één plek waar we als het ware ons DNA beheren. Zodra een aanpassing is aangebracht, is deze onmiddellijk van toepassing op alle manieren waarop we onze culturele waarden gebruiken, zonder gedoe zoals het wijzigen van documenten en het verwijderen van oude versies.

Meer weten over hoe je met je kantoorcultuur aan de slag kan: zie www.getsumm.co

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates