Logo Balieplus

De impact van AI op de juridische sector – Advocaten en Notarissen

1 november 2023

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in diverse sectoren. De juridische sector vormt hierop geen uitzondering, en advocaten en notarissen worden steeds meer geconfronteerd met de impact van AI op hun werkzaamheden. In dit artikel zullen we deze impact nader onderzoeken en onderscheid maken tussen de rol van AI voor advocaten en notarissen.

Generatieve AI in de juridische sector

Welke rol zal generatieve AI spelen binnen de juridische sector? Wordt het een hulpmiddel voor routineklusjes? Of wordt generatieve AI een echte gamechanger, die het werk van advocaten en juristen diepgaand door elkaar schudt? De meerwaarde zal in ieder geval verder gaan dan het automatiseren van tijdrovend en repetitief werk.

Meer dan automatisering

Generatieve AI kan voor juristen en advocaten namelijk een echte ideeënbooster zijn. Maar hoe zet je AI dan precies in? Kan een advocaat zijn argumentatie laten schrijven door generatieve AI? Sinds de lancering van ChatGPT lijkt dit in theorie perfect mogelijk, al zou een AI-gegenereerde tekst het niet snel winnen van een door de mens geschreven betoog.

Ondersteuning bij onderzoek en inspiratie

Waarschijnlijk zal generatieve AI juristen vooral helpen bij de research, en hen inspireren tijdens het schrijf- en denkwerk. Want nooit eerder was er zoveel informatie beschikbaar, die als parate kennis op het juiste moment naar boven komt. En dankzij de combinatie van grote rekenkracht en breed getrainde algoritmes, verschijnt deze sinds kort gewoon op ons scherm.

Is Artificiële intelligentie wel zo intelligent?

Toch lijkt dit nog iets te mooi om waar te zijn. Vandaag is lang niet alle output bruikbaar of relevant. Waarheid en fictie staan in open tools als ChatGPT gewoon door elkaar. Generatieve AI analyseert de woorden in je vraag, en gaat op zoek naar stukjes tekst die statistisch gezien vaak in de buurt van die woorden voorkomen. Het genereert een tekst door woorden bij elkaar te plaatsen, maar geeft er geen betekenis aan. Het ‘begrijpt’ niet wat het ‘schrijft’, en kent geen goed of fout.

De rol van juristen in het creatieve proces

Daarom wil je als advocaat of jurist meester blijven over je eigen creatieve proces. Want als generatieve AI vandaag een zinvolle tekst maakt, dan komt dat omdat het systeem zich baseert op verschillende zinvolle, door mensen geschreven teksten. Bovendien zijn de antwoorden gebaseerd op het hele internet tot januari 2022, en niet altijd op de meest betrouwbare auteurs of de meest recente rechtspraak. Als we echter een manier vinden om generatieve AI te combineren met betrouwbare databanken en naslagwerken, -bronnen die wél een ‘stamp of approval’ kregen-, dan kan daar verandering in komen.

Gebruik met waakzaamheid

Gelukkig kunnen juristen en advocaten ook nu al aan de slag met generatieve AI. Experimenteren is de boodschap, maar ze moeten wel waakzaam blijven voor foute informatie.

Generatieve AI als creativiteitsbooster

De wisselwerking tussen jurist en generatieve AI zorgt voor ideeën, voor verrassende verbanden en nieuwe inzichten. Want generatieve AI heeft een veel breder scala aan bronnen ter beschikking dan een mens ooit kan verwerken.

Efficiëntie met Mens + Machine

Door de kortere research- en synthesefase kom je veel sneller tot de juridische essentie, en houd je meer tijd over om te doen waarvoor je ooit hebt gestudeerd. De juiste tools, en een goed gebruik ervan, stimuleren dus de menselijke creativiteit, en zorgen voor een inhoudelijke verrijking van het werk.

Juridische Expertise Blijft Noodzakelijk

Toch zal de machine het werk nooit helemaal van je overnemen. Alle output moet je verifiëren en toetsen aan de feiten. Het systeem geeft suggesties, en daar laat jij systematisch je vakkennis op los. Jij vult aan en schaaft bij, tot elk detail volledig klopt.

Advocaten en AI

Voor advocaten heeft AI een aantal belangrijke voordelen opgeleverd:

  • Efficiëntie in documentbeheer: AI-aangedreven documentbeheersystemen kunnen grote hoeveelheden juridische documenten analyseren en relevante informatie extraheren, waardoor het proces van bewijsverzameling en documentonderzoek wordt versneld.
  • Juridisch onderzoek: AI-gedreven zoekmachines en platforms kunnen advocaten voorzien van snelle en nauwkeurige juridische informatie, precedenten en wetgeving. Hierdoor kunnen advocaten beter geïnformeerde beslissingen nemen.
  • Voorspellende analyse: AI kan helpen bij het voorspellen van juridische uitkomsten op basis van historische gegevens. Advocaten kunnen hiermee hun strategieën verfijnen en hun klanten beter adviseren over mogelijke uitkomsten.

Notarissen en AI

Ook voor notarissen biedt AI aanzienlijke voordelen:

  • Automatisering van documenten: AI-systemen kunnen notarissen ondersteunen bij het opstellen van juridische documenten, zoals testamenten, akten en contracten. Dit vermindert de kans op menselijke fouten en bespaart tijd.
  • Digitale identificatie en verificatie: AI-gebaseerde technologieën kunnen helpen bij het veilig identificeren en verifiëren van partijen in notariële transacties, waardoor fraude wordt verminderd.
  • Efficiëntie in vastgoedtransacties: In de vastgoedsector kunnen notarissen AI gebruiken om de due diligence-processen te versnellen en de overdracht van eigendommen te vereenvoudigen.
Balieplus 25 jaar
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

ICT

Lawcloud

Lawcloud is een op maat van de advocaat gesneden all-in-one workplace, een digitaal platform dat uw dagelijkse werk substantieel optimaliseert. Vanuit ervaring in de advocatuur opgebouwd en ingericht.

ICT

Doxflow Legal

Al je processtukken gemakkelijk en binnen no-time digitaal gecreëerd en met 1 printopdracht volledig gereed.

Doxflow Legal
Legal Intelligence
ICT

Legal Intelligence

Beter Zoeken. Zeker Weten. Waar start u uw zoektocht naar relevante wetgeving, rechtspraak, officiële publicaties, besluiten en literatuur? Bij Legal Intelligence!

Company.info
Kantoorgerelateerd

Company.info

Alle relevante bedrijfsinformatie direct zichtbaar.