Logo Balieplus

Wet Toekomst Pensioenen – Actie door werkgever benodigd!

6 februari 2024

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking getreden. De Wtp impact op alle werkgevers en alle werknemers die een pensioenregeling aanbieden of hier aan deelnemen. Actie is in de komende jaren dan ook nodig.

Alle bestaande pensioenregelingen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 zijn gewijzigd. Dit is een jaar later dan in eerste instantie door de wetgever was beoogd. Echter, het extra jaar is alleen bedoeld om de pensioenuitvoerders meer tijd te gunnen voor de implementatie en communicatie. De beslismomenten voor werkgevers en vertegenwoordigers van de werknemers (vakbonden en/of ondernemingsraad) zijn ongewijzigd gebleven.

De benodigde aanpassingen als gevolg van de Wtp bieden u de gelegenheid om uw arbeidsvoorwaardenpakket opnieuw te bekijken. Flexibiliteit staat bij medewerkers hoog in het vaandel. Het biedt perspectief om nieuwe medewerkers aan u te binden en bestaande medewerkers te behouden. In hernieuwde arbeidsvoorwaarden kunt u deze flexibiliteit ook bewerkstelligen via een aanpassing van de pensioenregeling. De Wtp biedt u dus ook nieuwe mogelijkheden.

De eerdergenoemde beslismomenten zijn afhankelijk van het type pensioenuitvoerder dat voor u van toepassing is. Hieronder treft u de meest belangrijke data aan:

  • 1 januari 2024: wijziging opnameleeftijd (alle pensioenuitvoerders)
  • 1 januari 2025: transitieplan gereed (indien regeling ondergebracht bij pensioenfonds)
  • 1 oktober 2026: transitieplan gereed (indien regeling ondergebracht bij verzekeraar/PPI)

Met het tijdspad dat nodig is voor afstemming en interne discussies, onderhandelingen met stakeholders en het opstellen van een transitieplan is het duidelijk dat alle tijd tot aan bovenvermelde data volop benut moet worden. Begin dus nu en wacht niet tot een later moment. Voorkom dat u in de wachtrij van adviseurs en pensioenuitvoerders terechtkomt. Maak gebruik van een adviseur die u kan helpen de impact van de Wtp in kaart te brengen, het arbeidsvoorwaardenpakket vanuit diverse perspectieven te bekijken en gewenste flexibiliteit te bereiken.

Kijk ook eens op de site (collectief voordeel)voor de Aon-Balieplus Pensioendesk en het ledenvoordeel!

Wilt u meer weten?
Patrick Bras MPLA
Pensioenspecialist Aon
E patrick.bras@aon.com
M 06-54388506

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

Aon Pensioendesk
Pensioenen

Aon-Balieplus Pensioendesk

Deskundig pensioenadvies voor u en uw kantoor.

Aon
Pensioen advocatuur
Pensioenen

Pensioen-advocatuur

Advies bij pensioenrecht vraagstukken waarbij rekening gehouden wordt met fiscale, verzekeringstechnische en actuariële aspecten.

Pensioen Mediation
Pensioenen

Pensioen-mediation

Dé oplossing om snel tot een oplossing te komen. Gommer Advocaten biedt een mediationtraject aan voor alle betrokkenen in het pensioenproces.