Logo Balieplus

IT-integratie voor advocatenkantoren t.b.v. managementinformatie

6 maart 2024

Door een optimale koppeling tussen juridische- en boekhoudsoftware kunnen advocatenkantoren met behulp van Microsoft 365, MIS-dashboards en SharePoint hun efficiëntie aanzienlijk verbeteren. Deze aanpak bereidt kantoren bovendien voor op toekomstige technologische ontwikkelingen, zoals Generative AI, en faciliteert datagedreven besluitvorming.

Tjeu Cox (29) en Remco Visser (27) zijn vier jaar geleden direct na de studie IT Factor gestart. IT Factor ondersteunt advocatenkantoren bij hun professionalisering door middel van IT. Ik hoor je denken “Professionalisering? Bedoelen ze dit nu werkelijk of zijn ze in de war met innovatie?” Nee, professionalisering is een vereiste stap voordat je kan denken aan echte innovaties.

Generative AI & Microsoft Copilot

Niet alleen de advocatuur, maar de hele wereld is zichzelf aan het herontdekken sinds de lancering van ChatGPT. Generative AI (hierna ook wel GenAI genoemd) is een innovatie die bij elke organisatie hoog op de agenda staat of zal komen te staan. Zeker nu Microsoft Copilot – Microsofts Generative AI product – beschikbaar is voor iedere organisatie in Nederland. Echter, het toepassen van GenAI is niet zo eenvoudig en zijn er veel vragen rondom veiligheid en privacy. De juridische wereld is dan ook druk bezig om uit te zoeken hoe deze ontwikkeling het best ingezet kan worden. Wat IT Factor erg belangrijk vindt, is om eerst de basis in orde te hebben.

Dashboarding & intranet

In de dashboards die IT Factor ontwikkelt, visualiseren zij de cijfers uit het praktijkmanagement- en financiële administratiesysteem. Op basis van zo’n dashboard heeft het bestuur real-time inzage over zowel de inkomsten als uitgaven van het kantoor. Hiermee kun je de hygiëne van het kantoor verbeteren en de efficiëntie naar een hoger niveau tillen. IT Factor bouwt het dashboard in de Power BI van de klant zodat de data ook in hun Microsoft 365-tenant blijft. Bovendien is een intranet op SharePoint een uitstekend middel voor het delen van nieuwsberichten en informatie over de nieuwste ontwikkelingen, inclusief instructievideo’s en updates. Een intranet beschouwen de heren als de back-bone van het kantoor waarmee je op een prettige manier het kantoor kan voorbereiden op nieuwe innovatieve tools.   

Stappenplan

De juiste volgorde van vooruitgang in de ogen van de heren van IT Factor luidt als volgt; initieel dient de IT-infrastructuur te worden geoptimaliseerd door de implementatie van voornamelijk Software as a Service (SaaS)-producten. Vervolgens zal de Remote Desktop Server (RDS) overbodig worden en kan de overgang naar de Microsoft Cloud worden gemaakt, met dataopslag in een datacenter hier in Nederland. Deze toename en flexibiliteit in computerkracht is van essentieel belang om met Generative AI toepassingen te kunnen werken in de toekomst. Deze computerkracht kan de RDS niet leveren. In de volgende fase van de de digitalisering van uw kantoor kan je denken aan een intranet, dat als een digitaal kantoor gezien kan worden. Parallel hieraan dient het dagelijks bestuur de koers te bepalen op basis van inzichten, ook wel datagedreven besluitvorming genoemd.  Wanneer het kantoor is overgestapt naar voornamelijk SaaS-applicaties, afscheid heeft genomen van de Remote Desktop Server, een intranet en dashboard in gebruik hebben genomen, dan plaatst dit het kantoor in een uitstekende positie voor de toepassing van GenAI toepassingen. Ongeacht de daadwerkelijke toegevoegde waarde van Generative AI oplossingen, is het een goed idee om uw IT op orde te hebben. Dan kan uw personeel efficiënter werken en bent u tegelijkertijd goed voorbereid op een mogelijke AI-revolutie.

IT Factor

IT Factor adviseert advocatenkantoren over haar IT, Cloud en legal tech ontwikkelingen, maar bouwt ook producten zoals dashboards in Power BI en intranetten op SharePoint. Veel kantoren hebben geen idee wat Microsoft 365 in het pakket heeft zitten. Natuurlijk werken ze wel met PowerPoint, Excel, Outlook en Teams, maar de rest van de applicaties kennen ze vaak niet.

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

Visser & Visser
Kantoorgerelateerd

Visser & Visser accountants

Financiële diensten voor advocaten

ICT

XA-Xerox Document Solutions

In de markt van printen en scannen is XA inmiddels al 30 jaar actief, met als specialisatie de advocatuur en het notariaat. Speciaal voor deze sectoren heeft XA diverse scanapps ontwikkeld, waarmee u documenten eenvoudig kunt scannen, vertalen, redigeren, anonimiseren en opslaan.

ICT

Lawcloud

Lawcloud is een op maat van de advocaat gesneden all-in-one workplace, een digitaal platform dat uw dagelijkse werk substantieel optimaliseert. Vanuit ervaring in de advocatuur opgebouwd en ingericht.

ICT

BaseNet Advocatuur

Het meest complete pakket voor ieder advocatenkantoor