Logo Balieplus

Pleiten voor persoonlijk leiderschap

3 april 2024

Tegenwoordig leven er andere behoeften als het gaat om werk en samenwerken

Leiding geven vraagt vandaag de dag een andere aanpak dan een aantal jaar geleden. Ook in de juridische wereld is er behoefte aan een andere manier van samenwerken. Teams en individuen willen meer verbinding, betekenis en autonomie. Ben je zelf leidinggevende en wil je bewuster en met meer betekenis je rol invullen, lees dan verder.

Verbinding en betrokkenheid

Een cultuur van veiligheid, commitment en vertrouwen is de beste basis voor succes en geeft verschillende generaties binnen een kantoor de ruimte om van elkaar te leren. Het kan helpen om regelmatig stil te staan bij ‘Hoe er met elkaar wordt omgegaan’. ‘Welke ongeschreven regels zijn er? En kloppen die nog wel?’ Je kunt medewerkers hierbij betrekken en het werkklimaat en de werkdruk bespreekbaar maken. Verbondenheid met collega’s is belangrijk voor een goede werkcultuur. Een groot deel van persoonlijk leiderschap gaat over hoe je je sociaal beweegt met anderen in de werkomgeving en welke hobbels je daarbij tegenkomt. Er is behoefte aan zowel veiligheid, om controle te hebben op het dagelijkse functioneren, als om op gepaste wijze te kunnen groeien. Die veiligheid zit met name in de behoefte van mensen om gezien en gehoord te worden en structuur te hebben waar nodig. Wie erkenning ervaart en de ruimte voelt om zichzelf te zijn, heeft de grootste kans om vanuit eigen kracht te handelen en te floreren. Dat geldt voor jezelf als leidinggevende en ook voor de mensen in je team. 

De kijk op maatschappelijke ontwikkelingen en op arbeidsethos verschillen per generatie. Jongere mensen hechten bijvoorbeeld een andere waarde aan balans tussen werk en privé, maar ook zingeving en maatschappelijke betrokkenheid hebben een sterke focus. Als kantoren hiervoor openstaan, versterkt dat de verbinding en betrokkenheid bij het werk.

“Persoonlijk leiderschap is het proces van het je voor ogen houden van je visie en je waarden, en je leven aanpassen om daarmee congruent te zijn.”

Stephen R. Covey

Zelfkennis en zelfbewustzijn is belangrijk

Zelfkennis is essentieel binnen een (vaak) veeleisende organisatiecultuur. Met name waar de focus ligt op presteren, is het bewaken van de nodige balans soms een grote uitdaging. Hoe jij hier zelf mee omgaat en wat je teruggeeft aan mensen is bepalend voor de cultuur en manier van samenwerken. Zelfreflectie en zelfbewustzijn vormen dan de sleutel. Waar sta ik voor? Wat raakt mij? Ben ik oprecht aan het luisteren of voel ik alleen maar de neiging tot verantwoorden en verdedigen?

Het ontwikkelen en stimuleren van zelfkennis kan ondersteund worden door regelmatige reflectiemomenten en het ontvangen van feedback. Maar wat vergt dit van een leidinggevende? Als leidinggevende heb je een voorbeeldrol binnen je kantoor door wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Het is daarnaast ook van belang om oog te hebben voor de autonomie van je medewerkers. Zij ervaren hierdoor meer betekenis in hun werk omdat ze dingen vanuit hun eigen ideeën en drijfveren doen in plaats van te willen voldoen aan de verwachtingen van hun leidinggevende. Medewerkers met genoeg autonomie zijn echt betrokken en werken vanuit hun bevlogenheid.

Coaching

Door middel van coaching kan persoonlijk leiderschap worden versterkt. Situaties uit de praktijk zijn hierbij helpend en geven veel inzicht in je eigen strategieën, patronen, waarden, kwaliteiten en valkuilen. De deskundige coaches van MentaVitalis kunnen je hierbij ondersteunen. Voor Balieplus leden is het eerste telefonische coachingsgesprek altijd kosteloos en wordt korting gegeven op de dienstverlening.

Wil je direct contact opnemen? Dat kan via aandacht@mentavitalis.nl of bel 088 – 22 44 668.

Lees ook het artikel ‘Leiderschap in de advocatuur‘!
Of volg het ‘Women Leadership Programme‘ bij OSR Juridische Opleidingen.

Voor Balieplus leden is het eerste telefonische coachingsgesprek altijd kosteloos.
Wil je direct contact opnemen?
Dat kan via aandacht@mentavitalis.nl of bel 088 – 22 44 668.

Mentavitalis
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates