Logo Balieplus

Trends en ontwikkelingen in opleidingen voor juristen

22 september 2021

In gesprek met Petra Jungjohann,
OSR juridische opleidingen

Na een periode van voornamelijk online opleidingen starten we na de zomer weer aan een nieuwe periode. Veel advocaten oriënteren zich op dit moment op de opleidingen die zij dit jaar nog willen volgen vanwege te behalen po-punten. Daarnaast is er weer wat meer mogelijk op het gebied van opleidingen op locatie.

We spraken met Petra Jungjohann, directeur OSR juridische opleidingen, sinds dit jaar partner van Balieplus, over de trends en ontwikkelingen op het gebied van opleidingen voor juristen.

Na een periode van voornamelijk online aanbod, zien jullie op dit moment voorkeur voor online of fysieke lesbijeenkomsten?

Sinds anderhalf jaar geven wij online opleidingen, waarin we een sterke leercurve doorgemaakt hebben. Inhoudelijk, didactisch en technisch zijn deze cursussen goed en worden deze op hetzelfde niveau gewaardeerd als cursussen op locatie. Al onze cursusdagen worden geëvalueerd en ook over de online cursusdagen zijn cursisten erg tevreden. We zien tegelijkertijd bij veel advocaten een voorkeur voor fysieke opleidingen.

Ook onze opleiders vinden het fijn om weer op deze manier interactie te kunnen hebben met de cursisten. Als iedereen achter de camera zit, mis je een deel van de lichaamstaal en het informele contact. Wij horen van onze cursisten dat het praatje bij de koffieautomaat of tijdens de lunch, bijvoorbeeld met iemand uit een andere branche erg wordt gewaardeerd. Dat aspect missen mensen bij online opleidingen. Wij krijgen daarom erg positieve reacties nu we weer klassikaal lesgeven.

Zien jullie bepaalde trends in het soort opleidingen en trainingen die worden aangevraagd?

We zien bijvoorbeeld dat er meer aandacht is voor de balans tussen werk en privé. Ook het onderwerp carrièreplanning is een onderwerp dat meer aandacht krijgt: ‘Wat wil ik nou echt’. Naast specifiek aanbod op het vlak van beroepsvaardigheden besteden we in onze opleidingen ook aandacht aan deze soft skills.
Wij zien een trend waarin advocaten bewuster omgaan met opleiden en carrière. Zij maken keuzes tussen specialiseren of verdiepen, maar ook tussen partner worden, zelfstandig verder gaan of een andere loopbaan. Daar past een intrinsieke leerbehoefte bij die wij kunnen invullen met meerdaagse opleidingen, verdiepingscursussen en natuurlijk de populaire actualiteitencursussen.

Zijn er naast vakinhoudelijke cursussen nog andere soorten cursussen waar veel aandacht voor is?

Naast de altijd blijvende interesse voor vakinhoudelijke verdieping en verbreding zien we met name de interesse voor beroepsvaardigheden groeien. Dit is een onderwerp waar we bij OSR juridische opleidingen veel aandacht aan besteden. Advocaten beschikken allemaal over vakinhoudelijke kennis, zij kunnen het onderscheid maken door soft skills te ontwikkelen en in te zetten. Tegenwoordig wordt er steeds meer gevraagd van advocaten om hun kennis op een goede en begrijpelijke manier met cliënten te kunnen delen. Daarnaast zien we bijvoorbeeld ook een groeiende interesse in onderhandelen en mediation. De wens groeit om buiten de rechtszaak tot een voor alle betrokken partijen goede oplossing te komen, met behulp van een hierin gespecialiseerde advocaat.

Zijn er nog andere ontwikkelingen die de moeite waard om in de gaten te houden voor advocaten?

Op dit moment werken we, met de kennis die wij de afgelopen tijd hebben opgedaan, aan blended vormen van opleidingen. Binnen meerdaagse opleidingen bieden wij onderdelen online aan, zodat advocaten dit tot zich kunnen nemen op het moment dat hun uitkomt.

Daarnaast werken we bijvoorbeeld ook aan een blended vorm waarbij een vijfurige opleiding is opgesplitst in een online introductie op de stof van een uur. In dit uur inventariseren we welke vragen deelnemers over dit onderwerp specifiek uitgelicht zouden willen zien. De online introductie wordt opgevolgd door een klassikale les van een dagdeel, waarin we ingaan op de vragen of casuïstiek die door de cursisten wordt aangedragen. Dit biedt meerdere voordelen, zo kunnen deze opleidingen specifieker afgestemd worden op de vragen en behoeften van de deelnemers, gaat het niet ten koste van het persoonlijke contact tijdens de opleiding en kost een opleidingsdag niet meer een volledige declarabele dag.

Petra Jungjohann OSR juridische opleidingen
Mentavitalis
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

OSR Recht.vaardig
Persoonlijke ontwikkeling

OSR juridische opleidingen

Opleidingen, actualiteitencursussen, verdiepingscursussen en trainingen

OSR Recht.vaardig
Persoonlijke ontwikkeling

Juridische meerdaagse opleidingen en leiderschapsprogramma's

Kennis en vaardigheden waarmee je die extra stap in je loopbaan kunt zetten.

OSR Recht.vaardig
Persoonlijke ontwikkeling

Vaardigheids-trainingen voor juristen

Onderscheid jezelf door jouw soft skills te verbeteren.

OSR Recht.vaardig
Persoonlijke ontwikkeling

Verdiep je juridische kennis

In aanvulling op onze basisopleidingen biedt OSR een- of meerdaagse verdiepingscursussen die jouw kennis verder verdiepen en helemaal up-to-date brengen.