Logo Balieplus

Visie op de toekomst door Jeroen Zweers

7 maart 2022

We vroegen een aantal belangrijke spelers die de sector van binnen en buiten goed kennen naar hun visie op de toekomst. Aan de hand van de antwoorden op een aantal vragen ontstaat een mooi inzicht. 

In dit vijfde en laatste artikel de visie en antwoorden van Jeroen Zweers, juridisch innovatie en transformatie consultant en founder van NOUN en Dutch Legal Tech Community.

Wat is in jouw ogen de belangrijkste (algemene) ontwikkeling van 2022?

De coronapandemie heeft gezorgd voor een grote digitaliseringsworkshop van 2 jaar waardoor we versneld een een stap in de toekomst hebben kunnen doen die normaal gesproken 7 jaar zou hebben geduurd. De medewerkers van advocatenkantoren zijn daardoor veel digital savvier geworden en hebben de voordelen van digitalisering kunnen ervaren en hopelijk een meer open mind voor technologie gekregen.  

Welke kennis/vaardigheden zijn onmisbaar voor advocaten/kantoordirecteuren in 2022?

Voor de juridische sector is het een noodzaak om zich meer te verdiepen in de ontwikkeling van de behoeften van hun klanten. De klant vraagt om innovatie van juridische producten en diensten. 

Voor kantoordirecteuren vraagt dit om een bedrijfsmatige visie op de ontwikkeling van het kantoor: ontwikkel (op basis van de veranderende klantbehoeften) een strategie waarmee je je kantoor meer toekomstbestendig kunt maken. 

Voor advocaten betekent dat dat ze de vaardigheden moeten ontwikkelen om technologie als hulpmiddel te gebruiken om hun praktijk efficiënter en klantgerichter te voeren. Iets wat ze niet geleerd hebben tijdens hun studie op de faculteiten.

Waar liggen kansen voor kantoren in 2022 binnen jouw expertise?

Beter naar cliënten luisteren: waar liggen hun uitdagingen, waar zijn zij mee geholpen? 

Wat zie jij als grootste risico voor de komende periode?

Wat ik een risico vind, is dat onze beroepsorganisatie niet bezig is met de veranderingen in onze maatschappij en de rol van digitalisering en innovatie. Ik heb een serie van artikelen geschreven voor het advocatenblad  over waar Nederland staat in het juridische innovatie spectrum in Europa.  In alle landen die ik belicht blijken de balies bezig te zijn zich een mening te vormen over juridische innovatie. Denk bijvoorbeeld aan de taskforce Overmorgen van de Vlaamse Balie. Ik zeg wel eens gekscherend: als ik met “Ctrl F” op het woord ‘innovatie’ zoek in het laatste jaarverslag van de Nova, dan vind ik niks…

Zie jij op de langere termijn grote veranderingen voor de advocatuur/juridische branche?

Zeker! Je ziet nu al dat de corporate klant van de advocatuur in de lead is als het gaat om juridische innovatie, meestal ingegeven door efficiëntie en door een snel groter wordend probleem om juridisch talent  te werven. Grote juridische afdelingen van corporates zijn meer in legal tech gaan investeren, waardoor er steeds minder standaard juridisch werk naar advocatenkantoren zal vloeien. Daar ligt een kans voor de advocatuur om op in spelen met juridische producten en diensten in combinatie met legal tech. Mijn suggestie zou wel zijn om je hier in te laten ondersteunen door specialisten op dit gebied. Ik zie teveel goed bedoelde pogingen stranden vanwege onvoldoende aansluiting op de markt.

Corona

Wat heeft corona voor impact gehad/veranderd aan de kantoorvoering?zoals al eerder genoemd

Na de (gedwongen) omarming van technologie om thuis te kunnen werken, wordt het nu tijd om door te pakken. De koudwatervrees bij advocaten is hopelijk (deels) verdwenen, wat de grootste barriere voor echte vooruitgang van de juridische sector was. Nu digitalisering niet meer is weg te denken uit de kantoren, is de volgende stap om de vertaling van technologische mogelijkheden te maken naar oplossingen voor de client. Hoe kunnen wij de client beter ondersteunen met inzet van Legal Tech?

Hoe kunnen kantoren hier het beste verder op inspelen in 2022?

Pak het moment en zet de lijn door om je mensen mee te nemen in het “digitaliserings-denken”. Daarmee zeg ik niet dat ik vind dat een advocaat moet leren programmeren, maar hij moet leren hoe hij technologie en innovatie in zijn praktijk gebruikt om zijn client beter van dienst te kunnen zijn.

Startend kantoor

Wat zou jij een startende kantooreigenaar nu adviseren vanuit jouw ervaring/expertise?

Probeer te starten in meer product-denken, los van het oude uurtje-factuurtje model. Als nieuw te starten kantoor heb je als voordeel dat je niet de last van de legacy uit het verleden meedraagt. Je kunt van scratch af aan opbouwen. Laat je inspireren door heel andere initiatieven en experimenteer met verdienmodellen. Start bijvoorbeeld met je diensten aan te bieden op het Blended.law platform. En natuurlijk: word lid van de Dutch Legal Tech community.

Wat mag er bij een kantoor niet ontbreken om toekomstbestendig te zijn?

Nieuwsgierigheid. Een open mind ten aanzien van innovatie. Probeer innovatie niet te zien als bedreiging, maar als kans. Haal mensen in je bedrijf met een andere (bedrijfsmatige) kijk die deze innovatieve mindset kunnen aanwakkeren en verspreiden. Ik doe dit bijvoorbeeld door als mentor innovatie-werkgroepen binnen kantoren bij te staan, workshops en trainingen te geven, maar ook door partners te coachen in het ontwikkelen van vernieuwende producten binnen hun rechtsgebied.   

Juridisch innovatie en transformatie consultant en founder van NOUN en Dutch Legal Tech


Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen in het kader van het 25-jarig jubileum van Balieplus. Klik hier om alle artikelen te lezen.

Jeroen Zweers

Jeroen Zweers heeft  ruim 25 jaar ervaring als innovation consultant/director binnen de juridische sector. Hij werkt zelfstandig als legal innovation consultant onder de naam ‘NOUN’. Daarnaast is hij columnist bij Advocatie waarin hij regelmatig schrijft over ontwikkelingen op het gebied van legal tech. Sinds 2020 is hij tevens vice-president van de European Legal Technology Association. Daarnaast brengt hij mensen samen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen, instrumenten en technologieën voor de advocatuur in de door hem opgerichte Dutch Legal Tech Community.Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen in het kader van het 25-jarig jubileum van Balieplus.
Klik hier om alle artikelen te lezen.

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

ICT

BaseNet Advocatuur

Het meest complete pakket voor ieder advocatenkantoor

Aangetekend Mailen
ICT

Aangetekend Mailen

Gemakkelijk, beveiligd & rechtsgeldig jouw documenten versturen?

Privacy Zeker
ICT

Privacy Zeker

Het online programma van Privacy Zeker helpt je om op een eenvoudige manier te zien hoe en aan welke verplichtingen je moet voldoen.

Balieplus-partner PrivacyZeker
Balieplus jubileumaanbieding
Jubileumvoordeel

Jubileumkorting Balieplus-aansluiting

Ter gelegenheid van ons jubileum ontvangen alle nieuwe deelnemers aan ons collectief 25% korting op de aansluitvergoeding in 2022.

Balieplus 25 jaar