Logo Balieplus

Nieuwe afspraken op gebied van privacy tussen EU en VS

13 april 2022

Zijn persoonsgegevens weer veilig bij Amerikaanse partijen?

De afgelopen periode is er veel te doen over de delen van persoonsgegevens met partijen buiten de EU. Vooral het werken met grote Amerikaanse techpartijen zoals Google, Microsoft en Apple ligt hierdoor onder een vergrootglas. Zo leidde de waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens, dat het gebruik van Google Analytics in de toekomst mogelijk niet meer is toegestaan tot de nodige onrust.

Trans-Atlantic Data Privacy Framework

Er wordt al langere tijd gewerkt aan een structurele oplossing als vervanging van de Safe Harbour en Privacy Shield verdragen. 25 maart dit jaar presenteerde de Europese Unie en de Verenigde Staten een principeakkoord dat de hindernissen op het gebied van uitwisseling van persoonsgegevens op moet lossen. Het Trans-Atlantic Data Privacy Framework.

Nog geen oplossing voor delen persoonsgegevens met VS

Hoewel dit principeakkoord een belangrijke stap is, wijzen de Europese privacy toezichthouders er toch op dat dit principeakkoord nog geen oplossing op zichzelf is. Hiervoor zijn aanpassing van de wetgeving in de VS nodig. Dus blijft het voor organisaties alleen mogelijk om persoonsgegevens vanuit de EU naar de VS te exporteren als zij via een ‘doorgiftecontract’ en extra aanvullende maatregelen garanderen dat die persoonsgegevens veilig zijn. Is dit niet mogelijk, dan is een uitzonderingsgrond de laatste optie.

Lees hier het nieuwsbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens:
EDPD aankondiging afspraken EU en VS ‘goede eerst stap’

Aanpak voor dit moment

Hoewel er met de komst van het Trans-Atlantic Data Privacy Framework dus een goede eerste stap is gezet tot een structurele oplossing voor veilige data-uitwisseling met organisaties uit de VS, verandert er op dit moment nog niets aan de verplichtingen op het gebied van bescherming van persoonsgegevens in de EU bij delen van persoonsgegevens met partners of verwerkers uit de VS.

Ben je benieuwd wat je kunt doen om hier op een goede manier invulling aan te geven?
Privacy Zeker, onze partner op het gebied van privacy en AVG schreef hiervoor de volgende zeven stappen:

  1. Ga op zoek naar Europese alternatieven
  2. Weet wat je overdrachten zijn
  3. Controleer de overdrachtstool
  4. Kijk naar de wetgeving van het derde land
  5. Identificeren en vaststellen van aanvullende maatregelen
  6. Neem eventuele formele procedurele stappen
  7. Blijf periodiek het beschermingsniveau evalueren
SCOPE CDD On Demand

Ben je benieuwd wat je kunt doen om hier op een goede manier invulling aan te geven?
Privacy Zeker, onze partner op het gebied van privacy en AVG schreef hiervoor de volgende zeven stappen.

Balieplus-partner PrivacyZeker
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
25% Jubileumkorting

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

Privacy Zeker
ICT

Privacy Zeker

Het online programma van Privacy Zeker helpt je om op een eenvoudige manier te zien hoe en aan welke verplichtingen je moet voldoen.

Balieplus-partner PrivacyZeker
Aangetekend Mailen
ICT

Aangetekend Mailen

Gemakkelijk, beveiligd & rechtsgeldig jouw documenten versturen?

ICT

BaseNet Advocatuur

Het meest complete pakket voor ieder advocatenkantoor

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Verzekeringen

BAV

De beroepsaansprakelijkheids-verzekering van Balieplus is specifiek toegespitst op uw advocatenpraktijk met een uitgebreide dekking en voldoet volledig aan de eisen van de NOvA.

Aon