Logo Balieplus

Generatieproof werkgeverschap

14 december 2022

Of er een ‘war for talent’ gaande is, daar zijn de meningen over verdeeld. Mogelijk is het aantrekken en behouden van talent altijd al wel een uitdaging geweest. De behoeften van medewerkers veranderen voortdurend en alleen een goed salaris is niet voldoende om (jong) talent aan te trekken en te behouden, zo merkt ook MentaVitalis, een organisatie die jaarlijks honderden juristen, advocaten en notarissen coacht.

Merel appt dat ze in het Vondelpark fietst en bijna bij de coachpraktijk is. Ze is na haar werk meteen gaan sporten en heeft haar sportkleding nog aan als ze de trap in het pand op komt gesneld. Ze is inmiddels 5 jaar werkzaam als advocaat, is energiek en bevlogen, en toch mist ze het plezier bij het kantoor waar ze nu werkt. ‘Mijn werk is heel belangrijk voor me, maar ik wil ook echt van toegevoegde waarde zijn en voldoening ervaren, dat mis ik nu. Daarnaast zie ik niet hoe ik mijn werk bij dit kantoor in de toekomst zou kunnen combineren met een gezin en ik ervaar geen ruimte om het daarover te hebben.’

De ambities zijn veranderd

Voor de jongere generatie juristen blijkt dat het salaris vaak niet de belangrijkste factor is die hen aantrekt. Een goede werksfeer en werkplezier vinden zij veel belangrijker. Jonge juristen willen graag werk met maatschappelijke waarde en betrokkenheid. Daarnaast spelen zingeving en ruimte voor autonomie een cruciale rol. Ze willen meer vrijheden en verantwoordelijkheden en er is een sterke behoefte aan persoonlijke ontwikkeling middels opleidingstrajecten en coaching. Om talent aan te trekken en te behouden, helpt het om je als kantoor hardop af te vragen wat je zelf biedt op dat terrein en in hoeverre je dit stimuleert.

Werk met maatschappelijke waarde

Bij maatschappelijke waarde gaat het erom dat een organisatie een hoger doel dient. Als de focus alleen ligt op geld verdienen is dat niet voldoende. Het is voor een kantoor belangrijk om een helder geformuleerd doel te hebben en een eerlijk verhaal over wat je als kantoor onderscheidt en bijzonder maakt. De jonge en midlevel ervaren jurist wil trots zijn op waar hun organisatie voor staat.

Autonomie

Veel jong talent wil zich niet strikt houden aan allerlei regels. Dit belemmert hen om zelf te denken en ze willen juist hun eigen creativiteit kwijt. Zij raken gemotiveerd als ze keuzes kunnen maken die hen een gevoel van zelfbeschikking geven. Vrijheid, flexibiliteit en zelf de regie hebben om het werk in te delen, dragen bij aan het gevoel van autonomie. Als werkgever kan je hieraan bijdragen door hen die vrijheid te geven en in gesprek te gaan om bijvoorbeeld te onderzoeken hoe zij hun loopbaan vorm willen geven.

Werk-privébalans

Een gezonde werk-privébalans betekent voor iedereen iets anders. Voor talent dat zich in een levensfase bevindt waarin hij of zij zich wil settelen en mogelijk een gezin wil stichten, zoals Merel, is het van belang dat daar binnen het kantoor oog voor is. Ook bij mannen merken we dat er behoefte is aan een betere balans. En bij advocaten boven de 55 jaar leeft soms de wens om in werkuren af te bouwen. De werkdruk is hoog in de advocatuur, toch zijn er instrumenten die je kunt bieden om hierin te faciliteren. Het begint om in gesprek te gaan over iemands behoefte en samen te onderzoeken hoe je hierin kunt ondersteunen om in elke levensfase en naar persoonlijke behoefte aantrekkelijk te blijven als werkgever. Soms kun je met kleine aanpassingen al een heel eind komen.

Persoonlijke ontwikkeling

Groei op zowel persoonlijk als professioneel gebied bevordert zelfkennis en gevoel van regie. Individuele coaching is een instrument wat daarin niet mag ontbreken. Daarnaast kun je ook als organisatie inzetten op zelfreflectie en persoonlijke groei. Het vraagt soms om meer interesse en nieuwsgierigheid naar elkaar. Wat beweegt de ander? Stel vragen en ga in gesprek. Hoe meer ruimte er is voor medewerkers om zich te laten zien, ook om fouten te maken en daarvan te leren, hoe meer zij uitgedaagd worden om zichzelf te ontwikkelen. Feedback geven wordt hierin belangrijk gevonden en dan met name gericht op het versterken van kwaliteiten. Zien wat er goed gaat, dat waarderen en benoemen.

Werkplezier

Werkplezier gaat over de verschillende hierboven genoemde factoren en ook over de samenwerking binnen een organisatie. Betekenisvol werk, autonomie en een goede sfeer op de werkvloer zijn veelal factoren die doorslaggevend zijn voor medewerkers om bij een kantoor te blijven. Een cultuur van commitment en vertrouwen is de beste basis voor succes en geeft verschillende generaties binnen een kantoor de ruimte om van elkaar te leren. Het kan helpen om regelmatig stil te staan bij ‘Hoe er met elkaar wordt omgegaan’. ‘Welke ongeschreven regels zijn er? En kloppen die nog wel?’ Je kunt medewerkers hierbij betrekken en het werkklimaat en de werkdruk bespreekbaar maken. Verbondenheid met collega’s is belangrijk voor een goede werkcultuur. Deze wordt nog verder vergroot door tegenslagen met elkaar te bespreken en natuurlijk successen en leuke momenten met elkaar te vieren.

Kortom, de vijf pijlers van aantrekkelijk werkgeverschap zijn maatschappelijke ambitie, autonomie, werk-privé balans, persoonlijke ontwikkeling en werkplezier. Niet alleen voor jonge talenten, maar voor iedereen in de organisatie.

Ook wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan, kan het zijn dat medewerkers vastlopen en stressklachten ervaren. Dan kan laagdrempelige, vertrouwelijke en deskundige begeleiding uitkomst bieden.

Coaching

Bij MentaVitalis zijn we gespecialiseerd in hoogwaardige coaching voor onder meer juristen, advocaten en notarissen. Mensen kunnen bij ons met al hun vragen terecht, ook wanneer deze buiten de werksfeer liggen. Wij weten uit ervaring dat het functioneren op het werk niet los valt te zien van het functioneren thuis.

Mensen die lekker in hun vel zitten, staan positiever in het leven en hebben een goede invloed op de mensen om hen heen. Coaching versterkt persoonlijke effectiviteit en leiderschap en voorkomt dat mensen uitvallen door stressklachten. Bovendien is individuele coaching voor alle medewerkers een aantrekkelijke ‘arbeidsvoorwaarde’. Je maakt hiermee als werkgever een statement waarmee je je onderscheidt in deze krappe arbeidsmarkt.

De 24/7 dienstverlening van MentaVitalis is vertrouwelijk en kosteloos voor juristen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Movir (inclusief 6 uur coaching per kalenderjaar) of Allianz (inclusief 8 uur coaching per kalenderjaar). Bij a.s.r. is onze coaching kosteloos mogelijk onder de voorwaarden van de ‘Doorgaanverzekering’. Wanneer een kantoor een samenwerking met MentaVitalis heeft afgesloten, is de dienstverlening ook kosteloos en vertrouwelijk beschikbaar voor alle medewerkers.

Voor Balieplus leden is het eerste telefonische coachingsgesprek altijd kosteloos en wordt korting gegeven op de dienstverlening.

Meer info kun je lezen op www.mentavitalis.nl. Hier kan ook een gratis scan worden ingevuld om je mentale vitaliteit te meten.

Wil je direct contact opnemen? Dat kan via aandacht@mentavitalis.nl of bel 088 – 22 44 668.

Werkgeverschap
Mentavitalis
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

Kantoorgerelateerd

Coaching als secundaire arbeids-voorwaarde voor iedereen

Toename inzetbaarheid en productiviteit en afname verzuim om mentale redenen.

Mentavitalis
NN Ziekteverzuimverzekering
Verzekeringen

Ziekteverzuim-verzekering

De kosten bij langdurig ziekteverzuim bestaan naast de loondoorbetaling ook uit de loonkosten van een vervanger. Dek daarom de loondoorbetalingsplicht af!

Nationale Nederlanden
OSR Recht.vaardig
Persoonlijke ontwikkeling

Vaardigheids-trainingen voor juristen

Onderscheid jezelf door jouw soft skills te verbeteren.

Balieplus Startershandboek
Kantoorgerelateerd

Ondernemings-plan voor advocaten

Bespaar veel zoekwerk met bij het starten van een eigen kantoor.

Balieplus 25 jaar