Logo Balieplus

Van taboe naar werkgeluk – 2/3

26 januari 2023

Steeds meer kantoren beseffen dat de factor ‘mens’ de belangrijkste hoeksteen is van de organisatie”. Vitale kantoren kunnen immers niet zonder vitale medewerkers.  Er wordt veel gevraagd van het mentale welzijn in de advocatuur en de rol van HR. Gelukkig wordt het taboe op coaching minder.

TABOE OP COACHING IN DE ADVOCATUUR WORDT MINDER

Al 10 jaar komen partners, bestuurders, medewerkers en staf samen bij Law4ce waar ik samen met Timo Schrama rondetafelgesprekken organiseer over actuele onderwerpen. 

Ik merkte dat er een taboe op coaching bestond in de advocatuur. Dit bracht mij eind 2018 bij MentaVitalis, een onafhankelijke coaching- en counselingsdienst waar aandachtig luisteren en professionele ondersteuning het centrale thema is. 

Bij MentaVitalis doen jaarlijks meer dan 3.000 mensen een beroep op vertrouwelijke coaching bij zo’n 140 onafhankelijke coaches, counselors en psychologen. Toen ik adviseur bij MentaVitalis werd, leidde dit bijna als vanzelf tot een samenwerking met Balieplus (met ruim 4.800 advocaten).  

Ik merk wat professionele aandacht en coaching met mensen doet. Een investering die zich op vele manieren terugverdiend. 

INTERVISIE

De intervisie die ik via Balieplus de afgelopen 3 jaren heb begeleid, geeft eens te meer een bevestiging van het beeld van een veranderde maatschappij waar advocaten en kantoren mee om moeten leren gaan. Het gaat hier over dilemma’s en oplossingen die hard nodig zijn en het levert mij een bijzondere en waardevolle kijk achter de schermen op. 

Aanvankelijke tegenwerpingen zijn inmiddels door de meeste deelnemers omarmd als zeer nuttig en worden met hoge waarderingscijfers beloond. 

Kantoren zoeken nu meer dan ooit naar een eigen identiteit. Onderscheidend zijn is niet alleen extern een noodzaak, ook intern moet je iets laten zien om je mensen aan je te binden. De grote uitdaging om dagelijks het beste uit onszelf en relaties te halen is tenslotte bijna topsport!

WERKGELUK

Collega’s en werkpartners dragen in grote mate bij aan je werkplezier, je betrokkenheid en bevlogenheid. Door bijvoorbeeld steun, complimenten, optimisme, erkenning, autonomie en groeimogelijkheden te bieden. Ook mag HR meer op de voorgrond staan met een zwaardere, strategische rol en bijvoorbeeld zorgen voor maatwerk voor ontwikkeling en op dit vlak concurreren met andere werkgevers. 

MENTAAL WELZIJN

We zijn sinds corona steeds meer online en zien elkaar veel minder vaak fysiek. We hebben minder en een andere manier van contact. Daarbij is er bij veel mensen een stapeling van factoren, als het gaat om de mentale belasting (in het werk, de mens zelf en de balans werk/privé, en de maatschappij). De verwachtingen zijn echter niet veranderd; we moeten nog steeds deadlines en doelen halen, uitvoeren, oplossen en leveren. Hierin moeten we schakelen want het vraagt veel van ons mentale welzijn. Mensen raken sneller uitgeput, hebben een grotere mentale afstand van het werk of de effectiviteit wordt minder. 

Het is dan ook belangrijk om hierin te investeren en veel kantoren willen dat ook. Goed voor je mensen zorgen, aandacht hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers en een luisterend oor bieden wanneer dit nodig is. Dat vraagt veel van een HR-afdeling in de waan van de dag. Er gaat immers al zoveel tijd op aan het zoeken naar nieuwe mensen. 

Steeds meer kantoren beseffen dat de factor ‘mens’ de belangrijkste hoeksteen is van de organisatie. Vitale kantoren kunnen immers niet zonder vitale medewerkers. Medewerkers die bevlogen en enthousiast aan het werk blijven. Zoals de meesten van jullie weten, werk ik inmiddels alweer twee jaar als adviseur voor MentaVitalis. De samenwerking met Balieplus die daaruit is ontstaan, is voor mij van grote waarde. 

Lees ook deel 1 van deze drieluik: Advocatenkantoren op zoek naar DNA

Julius Scholten helpt advocatenpartners en hun teams de gestelde commerciële doelen te bereiken en daarbij noodzakelijke strategische keuzes te maken.
Daarnaast is Julius commercieel adviseur bij MentaVitalis.

Mentavitalis
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates