Logo Balieplus

Advocaten op zoek naar DNA – 1/3

16 januari 2023

Krapte op de arbeidsmarkt en het DNA van het advocatenkantoor, gerichte aandacht, werkgeluk en mentaal welzijn, slechts een paar thema’s die om ruimte in de agenda van 2023 vragen.

Thema’s náást de uitdagingen van post-corona, een tijdperk met een oorlog in Oekraïne en inflatie die in bepaalde branches tot torenhoge kosten resulteren, die dagelijks in het nieuws zijn. En tegelijkertijd lijkt het wel of er weinig verandert als je de thema’s bekijkt. Personeelsuitdagingen, een veranderende maatschappij en sociale innovatie blijken al jaren actuele onderwerpen te zijn.
In de 15 jaar dat ik werk als businesscoach, intervisiebegeleider/inspirator en verbinder kom ik deze telkens tegen in de advocatuur.
Terugkijken en luisteren, zoals naar de podcast van Balieplus, is natuurlijk nuttig maar vooruitblikken en handelen is beter. Komende weken zal dat in een drieluik verschijnen met deze week deel 1.

KRAPTE OP DE ARBEIDSMARKT

Er is nog steeds heel veel werk te doen en het gaat dus goed in de branchegroep advocatuur. Met de krapte op de arbeidsmarkt staan er veel vacatures open voor advocaten en juristen, maar ook voor recruiters en overige staf. Ook bij de rechterlijke macht daarbuiten kraakt en piept het in de voegen als het gaat om de zoektocht naar nieuwe collega’s.

De vraag hoe je kunt investeren in mensen die het verschil maken, wordt steeds belangrijker.

ZOEKTOCHT NAAR ONS DNA

“Wie zijn we, hoe zien anderen ons en wat is ons DNA“? Nog nooit heb ik zo vaak gesproken over de kern van het bestaan van advocatenkantoren en over de zoektocht naar de vraag die verder gaat dan kernwaarden alleen. Inclusie en het waarderen van verschillen staat ook meer centraal nu. Generatieproof werkgeverschap kan hierbij helpen. De urgentie en zichtbaarheid van de generatiekloof om mensen intrinsiek te binden in een wereld waar aan de ene kant veel gevraagd wordt en aan de andere kant veel geëist wordt, is meer dan ooit aanwezig.

En natuurlijk de vraag hoe we hierbij collega’s betrekken en zorgen voor enthousiasme in de hele groep. Zodat iedereen graag meewerkt en een positieve bijdrage levert aan de uitdagingen die voor ons liggen.

ALLES DAT AANDACHT KRIJGT GROEIT

De mens staat steeds meer centraal. Zoals het belang om te investeren in goede en enthousiaste collega’s. Oprechte aandacht is een noodzakelijke vereiste. Daar tijd voor nemen is een investering die zich dubbel en dwars terugverdient. Doe je dat niet, dan gaat dat niet alleen ten koste van het werkplezier, je verliest ook al snel goede mensen.

Eind vorig jaar maakte ik een item over het geven van complimenten. Een tekst uit mijn hart geschreven. Ik haalde tot mijn verbazing nog nooit zo veel reacties op. Het blijkt namelijk dat voor veel mensen, een compliment maken geen automatisme is. Velen willen wel complimenten maken, maar weten eigenlijk niet zo goed ‘hoe’. Of staan te weinig stil bij het effect van een compliment en de wezenlijke behoefte aan erkenning van ieder mens.

Ik voorzie ook hierover weer vele waardevolle gesprekken in 2023.  

Lees nu ook deel 2 van deze drieluik: Van taboe naar werkgeluk

Julius Scholten

Julius Scholten helpt advocatenpartners en hun teams de gestelde commerciële doelen te bereiken en daarbij noodzakelijke strategische keuzes te maken.
Daarnaast is Julius commercieel adviseur bij MentaVitalis.

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates