Ongewenst gedrag van collega’s en klanten komt steeds vaker voor. Maar liefst 33% van de werknemers heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag in de vorm van (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie en pesten. Het komt vaak voort uit frustratie, stress, een enorm hoge werkdruk of een vervelende privésituatie. Vaak snappen we ook wel waar het gedrag vandaan komt, maar dat betekent niet dat dit gedrag dan maar geaccepteerd moet worden. Kadervorming is enorm belangrijk. Maar hoe pak je dat aan?
Advocatenkantoren vormen een werkomgeving waarin professionals intensief samenwerken, zowel met collega’s als met cliënten. Helaas kan deze dynamiek soms leiden tot ongewenst gedrag van collega’s en agressie van cliënten. Het is van cruciaal belang dat advocatenkantoren maatregelen nemen om de weerbaarheid van hun medewerkers te vergroten, zodat ze effectief kunnen omgaan met dergelijke situaties. In dit artikel zullen we de uitdagingen bespreken waarmee advocatenkantoren te maken hebben met betrekking tot ongewenst gedrag van collega’s en agressie van cliënten, en waarom het bevorderen van weerbaarheid van essentieel belang is.
In een professionele omgeving is het belangrijk dat collega’s elkaar met respect behandelen. Helaas kan ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie of discriminatie toch voorkomen. Advocatenkantoren moeten een cultuur van respect en gelijkheid bevorderen, waarin medewerkers weten dat ongewenst gedrag niet wordt getolereerd en dat er systemen zijn om dit aan te pakken. Het vergroten van weerbaarheid helpt medewerkers om hun grenzen te stellen en assertief te reageren op ongewenst gedrag van collega’s.
Cliënten kunnen soms hun emoties uiten door middel van agressie, variërend van verbale bedreigingen tot fysiek geweld. Advocatenkantoren moeten hun medewerkers voorbereiden op dergelijke situaties en hen de nodige vaardigheden en hulpmiddelen bieden om ermee om te gaan. Weerbaarheidstraining kan medewerkers helpen om kalm te blijven, de-escalerende technieken toe te passen en professionele grenzen te handhaven, terwijl ze toch effectief en empathisch communiceren met de cliënt.
Het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van medewerkers moet de hoogste prioriteit hebben voor advocatenkantoren. Dit omvat het creëren van een veilige werkomgeving, het implementeren van duidelijke beleidslijnen en procedures voor het melden en aanpakken van ongewenst gedrag en agressie, en het bieden van de nodige ondersteuning en hulpbronnen aan medewerkers die hiermee geconfronteerd worden.
Weerbaarheidstraining helpt medewerkers bij het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden en het stellen van grenzen. Dit stelt hen in staat om assertief te reageren op ongewenst gedrag van collega’s en professionele grenzen te handhaven bij agressieve cliënten. Door duidelijke en assertieve communicatie kunnen medewerkers een professionele en respectvolle werkomgeving bevorderen.
Naast het bevorderen van weerbaarheid, is het belangrijk dat advocatenkantoren een ondersteunend en zorgzaam klimaat creëren. Medewerkers moeten weten dat ze altijd terecht kunnen bij collega’s, leidinggevenden of HR-afdeling voor ondersteuning, advies en nazorg na incidenten van ongewenst gedrag of agressie. Het bieden van deze ondersteuning helpt medewerkers bij het herstellen en bevordert hun veerkracht in het omgaan met dergelijke uitdagende situaties.
Conclusie:
Het vergroten van weerbaarheid tegen ongewenst gedrag van collega’s en agressie van cliënten is van cruciaal belang voor advocatenkantoren. Door middel van weerbaarheidstraining, duidelijke beleidslijnen, effectieve communicatie en ondersteuning, kunnen advocatenkantoren een veilige en respectvolle werkomgeving bevorderen. Het is essentieel om te investeren in de veiligheid, het welzijn en de professionele integriteit van medewerkers, zodat zij hun werk met vertrouwen en effectiviteit kunnen uitvoeren.
Veiligheidstrainingen.nl is een merk van Balieplus-partner BHV.nl
Balieplus-leden ontvangen 10% korting op de trainingen wanneer bij aanmelding het Balieplus-lidmaatschap wordt vermeld.