De praktijk wijst uit dat de manier waarop je je vak uitoefent, de manier waarop je pleit, de wijze waarop je adviseert en communiceert, minstens zo belangrijk is voor het behalen van succes als je inhoudelijke bagage. Want vorm en inhoud zijn uiteindelijk één geheel. En bij vorm gaat het om persoonlijke professionele vaardigheden zoals presenteren, overtuigen, onderhandelen, helder schrijven en gesprekstechnieken. Vaardigheden die sommige mensen van nature goed beheersen en waar anderen wat professionele ondersteuning of opleiding bij kunnen gebruiken. Maar gelukkig zijn dit vaardigheden die iedereen kan leren en die je altijd kunt optimaliseren.
Als jurist zorg je dat je inhoudelijk goed op de hoogte bent. Je kent de wet- en regelgeving, houdt je vakliteratuur bij en gaat regelmatig naar na- en bijscholing op specifieke juridisch inhoudelijke onderwerpen. Dat is goed. En belangrijk. Want alleen met actuele en gedegen juridische kennis, kun je je vak goed uitoefenen. Vakinhoudelijke kennis is voor een jurist van essentieel belang, maar is niet het enige dat je tot een goed advocaat, bedrijfs- of overheidsjurist maakt.
In onze beroepsvaardighedentrainingen krijg je antwoord op vragen als: Weet je hoe je overkomt op anderen en heb je inzicht in hoe je over zou willen komen? Kun je je advies helder formuleren en begrijpelijk overbrengen op je klant, mondeling of schriftelijk? Hoe kom jij uit de verf in onderhandelingen?
Hier zijn enkele redenen waarom permanente educatie waardevol is voor advocaten:
Bron: Petra Jungjohann, directeur OSR juridische opleidingen