Logo Balieplus

Fiets naar je werk: Voorkom ziekteverzuim en verbeter je gezondheid

13 mei 2024

Op 16 mei 2024 wordt de jaarlijkse ‘Fiets naar je Werk Dag’ georganiseerd. Deze dag benadrukt het belang van fietsen als gezonde en milieuvriendelijke vervoerswijze. Dit artikel richt zich specifiek op hoe regelmatig fietsen naar je werk ziekteverzuim kan verminderen, met een focus op de advocatuur, een beroepsgroep waarin lange uren zittend werken gebruikelijk is.

De gevaren van een zittend beroep

Voor advocaten, die vaak urenlang achter hun bureau zitten, zijn de gezondheidsrisico’s van een sedentaire levensstijl aanzienlijk. Langdurig zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, en bepaalde soorten kanker. Bovendien kan het leiden tot musculoskeletale problemen, zoals rug- en nekklachten, en bijdragen aan mentale gezondheidsproblemen zoals stress en depressie.

Minder ziekteverzuim door fietsen

Studie na studie toont aan dat lichamelijke activiteit, zoals fietsen, essentieel is om de negatieve effecten van een sedentaire werkdag tegen te gaan. Voor advocaten kan het introduceren van een dagelijkse fietstocht naar het werk niet alleen het fysieke welzijn verbeteren, maar ook de mentale scherpte en algehele productiviteit. Fietsen verbetert het cardiovasculaire systeem, versterkt het immuunsysteem en verlaagt de stressniveaus, wat allemaal kan bijdragen aan een vermindering van het ziekteverzuim.

Psychologische voordelen van fietsen

Fietsen heeft ook een directe impact op de mentale gezondheid. Het kan helpen om de symptomen van stress en depressie te verlagen, wat essentieel is in een veeleisende en stressvolle sector zoals de advocatuur. De frisse lucht en het actief zijn helpen om de geest te klaren en de concentratie te verbeteren, wat essentieel is voor taken die scherp juridisch inzicht vereisen.

Ludieke beloningen voor fietsende werknemers

Om het fietsen extra aan te moedigen, kunnen werkgevers ludieke beloningen introduceren. Denk bijvoorbeeld aan een ‘fietser van de maand’-verkiezing waarbij de meest toegewijde fietser een leuke prijs krijgt, zoals een dinerbon of een extra vrije dag. Andere ideeën zijn het organiseren van een teamuitje voor de afdeling die de meeste fietstochten registreert of een gezonde lunch trakteren voor iedereen die meer dan een bepaald aantal dagen per maand fietst.

Conclusie

De jaarlijkse ‘Fiets naar je Werk Dag’ op 16 mei 2024 is een uitgelezen kans voor de advocatuur om de vele voordelen van fietsen te ervaren. Het overstappen van een sedentaire werkdag naar een meer actieve levensstijl kan diepgaande voordelen hebben voor de gezondheid, welzijn en professionele prestaties. Advocaten die regelmatig fietsen, kunnen een betere gezondheid genieten en minder vatbaar zijn voor ziekten die vaak geassocieerd worden met langdurig zitten. Laten we deze kans grijpen om als beroepsgroep gezonder en productiever te worden.

Fietsvoordeelshop
Balieplus 25 jaar
punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates

Gerelateerde Balieplus-voordelen

Bekijk al het collectieve voordeel

NN Ziekteverzuimverzekering
Verzekeringen

Ziekteverzuim-verzekering

De kosten bij langdurig ziekteverzuim bestaan naast de loondoorbetaling ook uit de loonkosten van een vervanger. Dek daarom de loondoorbetalingsplicht af!

Nationale Nederlanden
niped pmo
Kantoorgerelateerd

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Hoe vitaal zijn jouw medewerkers? Kom er snel en gemakkelijk achter met het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van &niped!

Logo &niped
Kantoorgerelateerd

Periodiek Arbeidsgezond-heidskundig Onderzoek (PAGO)

Het PAGO is een belangrijk instrument om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen.

Logo &niped
WGA WIA
Kantoorgerelateerd

Arbo Verzuim-abonnementen

Gezond ondernemen. Daar zijn we voor.

ArboNed