Logo Balieplus

De 7 zomertrends in de advocatuur.

21 juni 2024

Al ruim 15 jaar beschrijf ik de trends, volg ik de ontwikkelingen in de advocatuur en koppel alle informatie zoals verslagen van de NOvA en sectoranalyses van de banken in vergelijk met ontwikkelingen van andere bedrijven uit andere sectoren en vertaal dat naar praktische oplossingen.

Terug en vooruitkijken, zo kom ik vaak tot de beste 7 inzichten; lijstje scoren altijd hoog😊. Nieuwe ontwikkelingen zijn interessant maar eerlijk gezegd net zo vaak komen dezelfde trends in iets andere vorm, ook weer terug.

Toenemende prestatiedruk

Vanuit mijn rol als adviseur en ook als intervisiebegeleider de afgelopen 5 jaren constateer ik een steeds toenemende prestatiedruk in de juridische maatschap gedreven wereld. Daarnaast zie ik een heel scala aan belangrijke aspecten waar advocatenkantoren, groot en klein, aan moeten voldoen, vaak over moeten nadenken, besluiten moeten nemen en liefst eigenlijk ook gelijk moeten aanpakken om niet achterop te raken om al deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Dankzij de samenwerking met Law4ce en Balieplus is een mooi podium ontstaan om deze bevindingen te delen en te bespreken tijdens bijeenkomsten. Meestal schrijf ik deze trends in de winter, wanneer het tijd is voor reflectie.

Met de mooie zonsondergang, die ik recent fotografeerde, bedacht ik blij dat het leven soms ook kansen biedt en dat je die energie moet gebruiken en mogelijkheden moet benutten om ook anderen verder te inspireren. Zo zie ik volop mogelijkheden voor verbetering in de sector. En nu de zomer is aangebroken en velen aan de vooravond van hun vakantie staan, is dit een uitstekend moment om deze bevindingen te evalueren.

ChatGPT komt ook met adviezen waarmee kleinere kantoren hun voordeel kunnen doen en met zeven trends, hier de zomertrends; hot topics in de advocatuur, die aansluiten bij wat ik in de markt al 15 jaar zie.

De 7 zomertrends voor de advocatuur

Gezocht naar de hot topics vond ik deze 7 vaak besproken onderwerpen:

 1. Technologische ontwikkelingen in de juridische sector, zoals kunstmatige intelligentie en blockchain.
 2. De impact van de klimaatverandering op de juridische wereld en de rol van advocaten bij klimaatrechtzaken.
 3. De noodzaak van diversiteit en inclusie binnen de advocatuur, met name met betrekking tot gender en etniciteit.
 4. De opkomst van legal tech bedrijven en de disruptie van traditionele advocatenkantoren.
 5. De toenemende vraag naar pro bono werk en maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de juridische sector.
 6. De uitdagingen en kansen van een globaliserende wereld voor advocaten en juridische professionals.
 7. De strijd tegen corruptie en de rol van advocaten bij het handhaven van ethische normen en waarden in de samenleving.

Mijn Top 5 Thema’s

Ik heb mijn eigen Top 5 samengesteld met aan elkaar gelieerde onderwerpen waarover nu veel gesprekken gaan bij kantoren die ik ontmoet. Voor de zekerheid (en van deze tijd) ChatGPT ook maar eens om advies gevraagd over deze 5 gelieerde onderwerpen en gelijk mijn oudere thema’s bekeken op actualiteitswaarde. Een hele ervaring op zich, soms confronterend om te zien dat A1 het vaak helder ziet, maar tegelijk ook een duidelijke constatering dat je er wel degelijk bij moet blijven om te redigeren!

Dit zijn de 5 gelieerde thema’s die afgelopen tijd vaak besproken zijn:
(klik op de driehoekjes voor de ChatGPT uitleg)

1. Vergrijzing van Kantoren, Opvolging van Oprichters, Keuze voor Nieuwe Partners van Kantoren

Vergrijzing: In veel advocatenkantoren neemt de gemiddelde leeftijd van partners en senior advocaten toe. Dit roept vragen op over opvolging en het behouden van specialistische kennis.

Opvolging en nieuwe Partners: Advocatenkantoren moeten strategisch plannen voor de opvolging van oprichters en partners. Dit houdt in dat ze potentiële nieuwe partners moeten identificeren die niet alleen juridisch bekwaam zijn, maar ook in staat zijn om de bedrijfscultuur en -strategie voort te zetten.

2. Kloof tussen Advocaten in verschillende levensfases, generaties, ambities


Uitleg van ChatGPT:
Generatiekloof: Binnen de advocatuur kunnen er aanzienlijke verschillen zijn tussen jongere advocaten (die vaak digitaler en flexibeler willen werken) en oudere generaties (die misschien meer waarde hechten aan traditionele werkmethoden en hiërarchieën).

– Ambities: Jongere advocaten hebben vaak andere carrièreambities dan hun oudere collega’s, zoals een grotere nadruk op werk-privébalans en maatschappelijke impact. Kantoren moeten deze verschillen erkennen en een breed scala aan loopbaanpaden en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden.

3. Persoonlijk leiderschap en leiderschapsstijlen

Individueel leiderschap: In de advocatuur is er een groeiende focus op persoonlijk leiderschap. Advocaten worden aangemoedigd om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen die passen bij hun persoonlijkheid en praktijkgebied.

Diversiteit in leiderschapsstijlen: Verschillende leiderschapsstijlen kunnen elkaar binnen een advocatenkantoor aanvullen. Het bevorderen van een cultuur waarin diverse leiderschapsbenaderingen worden gewaardeerd, kan bijdragen aan een dynamischer en effectiever kantoor.

4. Binnenhalen en vasthouden van collega’s, ruimte geven aan het individu

Werving en behoud: het aantrekken en behouden van talent in de advocatuur is cruciaal. Dit betekent het creëren van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een werkomgeving waar advocaten zich kunnen ontwikkelen.

Ruimte voor individuen: het is belangrijk om advocaten de ruimte te geven om hun eigen werkstijl en -tempo te vinden. Dit kan bijdragen aan hun tevredenheid en productiviteit, wat uiteindelijk ten goede komt aan het kantoor als geheel.

5. Verruwing van de maatschappij, klachten, tuchtzaken, korte lontjes en afspraken over omgangsvormen

Maatschappelijke verruwing: de toegenomen verruwing in de maatschappij weerspiegelt zich soms in het gedrag van cliënten en collega’s binnen advocatenkantoren. Dit kan leiden tot meer klachten en tuchtzaken.

Omgangsvormen: Advocatenkantoren hebben behoefte aan duidelijke afspraken over professioneel gedrag en omgangsvormen. Het implementeren van gedragscodes en het bieden van training in conflictbeheersing kan helpen om een respectvolle en constructieve werkomgeving te waarborgen.

Conclusie

Deze thema’s zijn relevant voor de advocatuur en vragen om een doordachte aanpak. Door strategieën te ontwikkelen die rekening houden met de unieke uitdagingen van advocatenkantoren, kunnen zij hun medewerkers beter ondersteunen, kennis behouden en een positieve werkcultuur bevorderen. Open communicatie en beleid dat zowel ervaren als jonge advocaten ten goede komt, zijn essentieel.

Van de lezer verneem ik graag welke trends je in de eigen praktijk herkent, relevant acht en eens met ons zou willen bespreken.

Adviezen ook voor kleinere kantoren

Onderstaande onderwerpen waarmee ook kleinere kantoren hun voordelen mee kunnen doen heb ik vaak beschreven en staan nu ook te lezen bij ChatGPT:

 • Samenwerking en netwerken: advocatenkantoren kunnen profiteren van samenwerkingsverbanden met andere kantoren, juridische dienstverleners of brancheorganisaties. Door samen te werken kunnen zij hun dienstenaanbod verbreden, kennis delen en nieuwe klanten bereiken. Daarnaast kunnen zij door actief te netwerken hun naamsbekendheid vergroten en nieuwe opdrachten binnenhalen. Advocatenkantoren zoeken steeds vaker samenwerkingen met andere professionals, zoals accountants, fiscalisten of specialisten in andere vakgebieden. Door samen te werken kunnen zij een breder scala aan diensten aanbieden aan hun cliënten en zich zo onderscheiden van andere kantoren.
 • Specialisatie en niche-markten: advocatenkantoren kiezen steeds vaker voor een specialisatie binnen een bepaald rechtsgebied of voor het bedienen van een specifieke doelgroep. Door zich te richten op een niche-markt kunnen zij zich onderscheiden van grotere kantoren en zich profileren als expert op een bepaald gebied.
 • Veranderende klantbehoeften: cliënten van advocatenkantoren hebben steeds hogere verwachtingen als het gaat om dienstverlening en transparantie. Advocatenkantoren moeten hierop inspelen door bijvoorbeeld beter bereikbaar te zijn, heldere tarieven te hanteren en transparant te communiceren over hun werkzaamheden.
 • Digitalisering en automatisering: advocatenkantoren maken steeds meer gebruik van technologie en software om hun werk efficiënter te kunnen uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het digitaliseren van dossiers, het automatiseren van administratieve taken of het gebruik van online tools voor communicatie en samenwerking.
 • Flexibiliteit en remote werken: Door de opkomst van Flexibel werken en digitalisering kunnen advocatenkantoren steeds vaker werken vanuit verschillende locaties en op verschillende tijdstippen. Dit biedt meer flexibiliteit voor zowel medewerkers als cliënten en kan de efficiëntie en productiviteit verbeteren. Advocaten gaan meer flexibel werken en het werken ook vaker op afstand. Dit biedt meer vrijheid en stelt kantoren in staat om talent aan te trekken en te behouden, ongeacht hun locatie.

En dan tot slot nog twee klassiekers: de “T-shaped” Lawyer en de het verschil tussen Klanten en Cliënten.

T Shaped Lawyer

Het begrip “T-shaped lawyer” werd voor het eerst geïntroduceerd door David B. Wilkins, professor aan de Harvard Law School, in een artikel uit 2010. In dit artikel beschreef hij het idee van een advocaat die niet alleen diepvagaande juridische expertise heeft op een bepaald gebied (de verticale streep van de T), maar ook brede vaardigheden en kennis bezit in andere disciplines en gebieden (de horizontale streep van de T). Dit maakt de advocaat veelzijdiger en beter in staat om complexe problemen op te lossen en effectief samen te werken met professionals uit verschillende vakgebieden.

Voor de advocaat van vandaag en morgen betekent dit dat het niet alleen belangrijk is om specialistische kennis te hebben binnen een bepaald rechtsgebied, maar ook om te kunnen samenwerken en communiceren met professionals uit andere disciplines en om flexibel te zijn in het aanpakken van complexe juridische vraagstukken.

Het hebben van een ‘T-shaped’ profiel kan een advocaat helpen om beter te anticiperen en te reageren op veranderende behoeften en verwachtingen van cliënten en om zich te onderscheiden in een concurrerende markt. Het kan ook bijdragen aan een meer holistische benadering van de juridische praktijk en aan het leveren van meer waarde aan cliënten door het bieden van geïntegreerde oplossingen voor complexe juridische kwesties.

Kortom, het streven naar een ‘T-shaped’ profiel kan advocaten helpen om succesvol te zijn en relevant te blijven in een snel veranderende en veeleisende juridische omgeving.

Klanten en cliënten

Klanten en cliënten worden vaak door elkaar gebruikt, naast de gevoelswaarde in het woordgebruik variërend van hip tot conservatief is ook een ander subtiel verschil tussen de twee.

Klanten komen meestal voor een eenmalige transactie of aankoop van producten of diensten bij een bedrijf. Ze hebben over het algemeen geen langdurige of diepgaande relatie met het bedrijf.

Cliënten daarentegen hebben meestal een langdurige en doorlopende relatie met een professional, zoals een arts, advocaat, therapeut of adviseur. Zij ontvangen regelmatig diensten of advies van de professional en er is meestal sprake van vertrouwen en een diepere band tussen de cliënt en de professional.

Kortom, klanten hebben meestal een kortetermijnrelatie met een bedrijf, terwijl cliënten een langetermijnrelatie hebben met een professional.

Eerder verschenen artikelen over trends in de advocatuur op onze site:

https://i0.wp.com/maatwerkcontact.com/wp-content/uploads/2018/02/julius-scholten-png.png?w=398&ssl=1Blog van Julius Scholten
Businesscoach – Maatwerkcontact

punten
4.800+ aangesloten advocaten en notarissen
Collectieve voordelen
Goede kwaliteit en voorwaarden
Bespaar tijd en geld
Nieuws en updates